El metro de Barcelona provarà el nou sistema de regulació de la ventilació basat en Intel·ligència Artificial de SENER

6 de abril de 2020 Noticias

SENER i Ferrocarril Metropolità de Barcelona (FMB) han signat un conveni de col·laboració per posar en marxa una nova iniciativa, anomenada RESPIRA®, l'objectiu principal és la millora del confort dels passatgers a l'interior de les estacions de metro de la ciutat comtal, mitjançant l'ús eficient i optimitzat dels sistemes de ventilació.

RESPIRA® és un sistema d'intel·ligència artificial que permetrà establir l'estratègia òptima de ventilació per a cadascuna de les línies de metro, en termes de millora de confort i eficiència energètica. El nou sistema, desenvolupat per SENER, té en compte la sensació tèrmica dels passatgers i treballadors mitjançant un índex de confort, així com diversos criteris i variables, com la temperatura, la humitat, la qualitat de l'aire a l'interior de les estacions i el consum elèctric de la ventilació. Amb aquestes dades, implementa un algoritme dinàmic de predicció de les condicions ambientals a l'interior de les estacions. Addicionalment, el sistema permetrà realitzar projeccions a llarg termini, el que permetrà a FMB prioritzar futures inversions i treballs de manteniment.

El director d'Innovació de SENER, Òscar Julià, indica que "RESPIRA® permetrà monitoritzar i processar més de 500 milions de dades a l'any. Gràcies al seu procés d'autoaprenentatge, el sistema serà capaç d'adaptar-se i actuar de forma anticipada". Maximitzant el rendiment dels pous i ventiladors actuals amb l'ajuda de la intel·ligència artificial, el sistema reduirà la temperatura mitjana del túnel, millorarà la qualitat de l'aire i el confort tèrmic per als més de 400 milions de viatges que registra al metro de Barcelona cada any.

En una primera fase, el sistema s'implantarà a la Línia 1, al maig d'aquest any, el que permetrà controlar tots els ventiladors d'aquesta línia. A la resta de línies de la xarxa convencional (línies 2, 3, 4, 5), el sistema s'implantarà al llarg de 2020. (veure nota de premsa

SENER és un grup multinacional d'enginyeria i tecnologia amb més de 60 anys d'història, present a les àrees de transport, aigua, medi ambient, processos, gas, generació elèctrica, aeroespacial, seguretat & defensa i naval. Amb presència a 18 països, té la seva seu catalana al Barcelona Synchrotron Park de Cerdanyola de Vallès (Barcelona)

Leer noticia en castellano

© 2017 30Virtual. TODOS LOS DERECHOS RESERVADOS. Aviso legal.