Publicat l'Estudi d’inversió en el sector de les ciències de la vida i la salut a Catalunya 2020

9 de julio de 2020 Noticias

Segons l'Estudi d’inversió en el sector de les ciències de la vida i la salut a Catalunya 2020, les start-ups i empreses de les ciències de la vida i la salut a Catalunya van atraure 112 milions d’euros d’inversió el 2019, una xifra que s’ha mantingut estable durant quatre anys consecutius i que representa un 3% més que el 2018

Tant inversos com experts consideren que aquesta inversió és el preludi d’un any 2020 molt prometedor per al sector, ja que les start-ups gairebé han igualat durant el primer semestre de 2020 el capital aixecat en rondes durant tot el 2019.

Durant el 2019, el capital de risc va seguir sent la font de finançament predominant (49%), seguit dels ajuts, la borsa i el crowdfunding. El 63% del capital recaptat va correspondre a les 10 inversions més grans, encapçalades per Oryzon i Anaconda Biomed. La ronda mitjana de la resta d’operacions va ser de 2 milions d’euros, sumant un total de 116 operacions.

La inversió que aixequen cada any les empreses catalanes es destina a l’R+D i la comercialització de noves solucions per millorar la salut de les persones. A finals de 2019, les biofarmacèutiques tenien un total 39 productes en fase clínica. També destaquen les expectatives de creixement de les empreses MedTech i salut digital, ja que més del 90% esperen incorporar nous productes al seu pipeline en els propers 3 anys (una mitjana de 2 productes per empresa).

El 2019, les empreses del sector van ampliar la seva activitat d’R+D establint 400 col·laboracions (un 13% més respecte el 2018) amb altres actors clau de l’ecosistema i creant una xarxa sòlida i positiva. Les empreses (33%) i els hospitals (29%) van ser els socis principals, seguides per les universitats i organitzacions de transferència de tecnologia (19%) i els centres de recerca (19%).

A partir del març de 2020, la Covid-19 ha afectat les operacions de la indústria de les ciències de la vida i la salut a Catalunya: retards en els calendaris d'R+D, cancel·lacions de projectes i canvis en les seves prioritats, per concentrar els esforços cap a les necessitats mèdiques causades pel SARS-CoV-2. Malgrat això, el sector ha mostrat la seva flexibilitat i capacitat per fer front a una crisi sanitària amb innovacions ràpides. Segons el resultat de les enquestes realitzades per a l’estudi, el teixit empresarial considera que la crisi de la Covid-19 ha reforçat el sector de la salut i les ciències de la vida com un dels gran motors econòmics del país i ha actuat d’accelerador en el desenvolupament d’àrees clau com la salut digital. (veure nota de premsa completa)  

L'Estudi d'inversió en el sector de les ciències de la vida i la salut a Catalunya es publica anualment des de 2017 amb l’objectiu de recollir els principals indicadors d’atracció de capital, les oportunitats i les tendències que el sector representa per als inversors, empreses i talent internacional. És una iniciativa de CataloniaBio & HealthTech i Biocat, amb la col·laboració d'EY.

Leer noticia en castellano

© 2017 30Virtual. TODOS LOS DERECHOS RESERVADOS. Aviso legal.