Presentada la Memòria Econòmica de Catalunya 2019

14 de julio de 2020 Noticias

L’any 2019 va ser un bon any malgrat la desacceleració econòmica, sobretot si tenim en compte que el context internacional era advers, amb guerres comercials, incertesa pel Brexit i crisi de la indústria automobilística a Europa. Malgrat tot, Catalunya va créixer un 1,9% el 2019, per sisè any consecutiu per sobre de la mitjana de la zona euro, i tenia bones perspectives per al 2020 abans que esclatés la pandèmia del coronavirus.

Com a conseqüència de la Covid-19, Catalunya patirà la caiguda més dràstica de l’economia des de la Guerra Civil (superior al -10%). El 2020 hi ha poc marge de millora, però la intensitat de la recuperació que es produirà a partir de 2021 dependrà tant dels fonaments del creixement econòmic en el període recent, com de les mesures que es prenguin per reorientar el nostre model productiu cap a les activitats que tindran més futur. Això passa necessàriament per fer una aposta decidida per la formació, l’R+D+I, la transformació digital i les infraestructures en sentit ampli, des de les de transport fins a les tecnològiques, de recerca i energètiques, només així aquesta crisi es podrà convertir en una oportunitat.

Aquestes són les principals conclusions de la recentment presentada Memòria Econòmica de Catalunya 2019, i que aquest any tracta monogràficament El futur de les infraestructures a Catalunya. (accedir a la Memòria Econòmica

El balanç de 2019 ens deixa tres bones notícies que seran vents a favor en la sortida de la crisi Covid-19, i tres debilitats que jugaran en contra de la recuperació.

Els factors positius del creixement de 2019 que seran vents a favor en la sortida de la crisi postCovid-19 són:

  1. El grau d’obertura i internacionalització de Catalunya és cada vegada més gran, senyal de la competitivitat de la nostra economia.
  2. Catalunya continua tenint potencial industrial i capacitat d’atracció d’inversió estrangera en el sector manufacturer. 
  3. Augment progressiu dels salaris i intensa creació d’ocupació, però que amaga un problema de productivitat.
Contràriament, els factors negatius del creixement de 2019 que jugaran en contra de la recuperació postCovid-19 són: 
  1. La despesa en R+D a Catalunya està lluny de la mitjana europea, principalment per l’escàs esforç realitzat per les empreses durant la darrera dècada.
  2. Baixa qualitat de l’ocupació creada durant la recuperació que afecta sobretot als joves.
  3. La reducció del dèficit públic durant la fase expansiva no ha estat suficient per encarar una nova crisi.
Veure nota de premsa de la Cambra de comerç de Barcelona

Leer noticia en castellano

© 2017 30Virtual. TODOS LOS DERECHOS RESERVADOS. Aviso legal.