STEAM4ALL, un desafiament necessari

14 de octubre de 2020 Noticias

Centenars de milers d’adolescents utilitzen cada dia al nostre país telèfons intel·ligents. Centenars de milers d’adolescents es connecten cada dia mitjançant xarxes de comunicació. Són molts els que fan servir en el seu aprenentatge la tecnologia de les computadores. Cada vegada apareixen elements que fan més atractives per a les persones joves les matemàtiques, les ciències i la tecnologia. Però, quantes d’elles es conformen a ser tan sols simples consumidores d’aquestes  coses divertides que la ciència genera? No seria millor que els nostres nens i nenes volguessin ser els qui facin créixer el llarg camí del desenvolupament tecnològic que els acompanyarà tota la seva vida?
 
Barack Obama, expresident  dels Estats Units, era contundent sobre aquesta qüestió: “Volem que les nostres criatures siguin qui facin créixer la tecnologia, no tan sols qui la gaudeixin (…). I volem assegurar-nos que a aquells que històricament no han participat activament en les ciències –noies, membres del grups minoritaris que hi ha al nostre país—se’ls encoratgi a fer-ho”, ha dit.
 
Aquest és l'objectiu principal del projecte que es posa ara en marxa de manera pionera,  centrat en les escoles en zones rurals.  Tractant de seguir el camí emprès pel  creixement asiàtic en la innovació STEAM (ciència, tecnologia, matemàtiques, art i enginyeria), es tracta d’ajudar a crear competències globals en l’alumnat pel que fa l’àmbit  de la competència digital 2.0, la competència cientificotecnològica i les pròpies del segle XXI.
 
L’objectiu principal d’Steam4all és reforçar el coneixement de les assignatures relacionades amb les ciències i la tecnologia, despertant la curiositat de l’alumnat mitjançant la filosofia del “learning by doing” i generant un increment de vocacions en aquests camps professionals.  Dol veure com la taxa d’atur  juvenil espanyola més que duplica l’europea, malgrat que ja fa dècades que es parla de plans i projectes per reduir-la. Un problema que cap govern o planificació ha estat capaç de resoldre, per ara.
 
Una sola dada és suficient per posar de manifest l’abisme que hi ha entre la realitat laboral i la capacitat professional dels nostres joves. La demanda de perfils tecnològics suposa un 40% de l'oferta laboral del nostre mercat, però només disposem d'un 7,6% de treballadors/es amb aquesta formació; aquest terrible desajust provoca la "importació de talent" i redueix inevitablement les oportunitats i la competitivitat del nostre país.
 
El fet diferencial del projecte Steam4all, versus altres projectes STEAM, és l'enfocament en el món rural i la bretxa de gènere. Les diferències tecnològiques i d'oportunitats són més que evidents entre el món urbà i el rural, i afecten dramàticament el col·lectiu femení. Les dones són el 51% del talent del nostre país, i no ens podem permetre, com a societat, perdre'l.
 
Molts són els punts que vol afrontar i resoldre aquest projecte: satisfer la necessitat de perfils laborals especialitzats en la 4a revolució industrial –que requereixen introduir en els centres educatius el concepte d’educació 4.0-, incentivar inquietuds entre l’alumnat, de manera especial en el femení, obtenir fons amb capacitat de finançar la posada en marxa i el manteniment de l’ensenyament STEM/STEAM, crear projectes d’emprenedoria a les zones rurals, etc.
 
Un ampli desafiament, doncs, en uns moments de especial dificultat, però que és ara més necessari que mai.

Xavier Ventura Solà
Periodista. Voluntari en STEAM4all

Leer artículo en castellano

© 2017 30Virtual. TODOS LOS DERECHOS RESERVADOS. Aviso legal.