AbilityPharma rep una subvenció de 1,6 milions d'euros de la FDA i obre una campanya d'inversió col·lectiva a Capital Cell

23 de octubre de 2020 Noticias

L'empresa biofarmacèutica catalana AbilityPharma, centrada en el desenvolupament de compostos anticancerosos innovadors orals, emprèn la darrera etapa de la ronda d'inversió amb la qual aquest any captarà un total de 9,2 milions d'euros per finançar la investigació d'un tractament contra el càncer de pàncrees basat en el desenvolupament d'un nou compost antitumoral.

El passat mes de març, la companyia va obtenir 5 milions d'euros de el Programa Pilot Horizon 2020, European Innovation Council (EIC) Accelerator; (D'aquesta xifra, 2,8 milions seran una inversió directa en el capital de la companyia, gestionada a través d'un fons d'BEI). En paral·lel, la FDA dels EUA acaba de concedir una subvenció de 1,6 milions d'euros (1,9 milions de dòlars) a AbilityPharma pel desenvolupament clínic d'aquesta molècula. Així mateix, AbilityPharma ultima la signatura d'un acord amb un soci industrial internacional que aportarà 1 milió de dòlars en aquesta fase.

Finalment, i per completar el desenvolupament de l'estudi clínic, AbilityPharma inicia una campanya per captar 1,6 milions d'euros a la plataforma d'inversió col·lectiva Capital Cell

Durant 2018 i 2019, AbilityPharma va captar 4,4 milions d'euros d'inversors com Inveready, Fitalent (Grup Everis), inversors privats a través de Capital Cell, els socis fundadors i fons públics de CDTI. En total, des de la seva fundació al 2009, AbilityPharma ha aconseguit un total de 13,8 milions de finançament, dels quals 6,5 son en capital, 2,7 en ajudes públiques i 4,6 en crèdits, a més de pagaments per fites de socis tecnològics.

Amb aquestes inversions, AbilityPharma accelera el procés per avançar en la validació de la seva nova molècula en investigació. La companyia, amb seu a Cerdanyola de Vallès (Barcelona), ha desenvolupat una molècula innovadora, l’ABTL0812, capaç de transformar el paradigma del tractament de primera línia del càncer de pàncrees. Aquesta nova molècula provoca l'autofàgia selectiva de cèl·lules canceroses sense afectar les cèl·lules sanes. L’ABTL0812 ha estat provat positivament en assaigs clínics de fase 2, com a teràpia de primera línia en pacients amb càncer endometri o càncer escamós de pulmó, a Europa.

El següent objectiu d’AbilityPharma és realitzar un assaig clínic de fase 2 multicèntric internacional, doble cec i controlat amb placebo, en càncer de pàncrees per investigar ABTL0812 en combinació amb la quimioteràpia FOLFIRINOX. L'estudi inclourà centres de referència a Espanya, França, altres països europeus, Israel i els Estats Units.
“L’obtenció de la subvenció de 1,9 milions de dòlars de la FDA una fita important per AbilityPharma i un reconeixement als nostres esforços per iniciar el desenvolupament d’ABTL0812 als Estats Units durant el 2021” va declarar Carles Domenech, President Executiu i Director Científic (CSO) d’AbilityPharma. Carles va afegir, “Amb l’inici de la campanya de 1,6 milions d’euros d’inversió col·lectiva a Capital Cell, volem donar l’oportunitat a petits inversors a formar part del nostre projecte empresarial, on el risc d'inversió és menor, amb retorns de fins a 12 vegades a través d'una sortida a borsa o d’una llicència a una multinacional farmacèutica durant el 2023”.

Un cop finalitzi l'assaig clínic al 2022, l'objectiu de AbilityPharma és establir un acord de llicència amb una empresa farmacèutica multinacional per seguir desenvolupant ABTL0812, amb l'objectiu de posar-lo a l'abast dels pacients amb càncer de pàncrees el 2024 i seguir desenvolupant-lo per a altres tipus de càncer.

Una malaltia orfe

El càncer de pàncrees està considerat una "malaltia orfe" amb una necessitat clínica urgent de noves teràpies eficaces i segures. Actualment, la quimioteràpia ha estat el principal tractament per a totes les etapes de la malaltia. Amb ABTL0812, però, es potencien els efectes de diversos tipus de quimioteràpia sense augmentar la seva toxicitat.

El càncer de pàncrees afecta majoritàriament a persones d'entre 65 i 70 anys i és un tumor de difícil diagnòstic i una alta mortalitat. Dit d'una altra manera, el càncer de pàncrees no és el més freqüent, però si el que té la taxa de supervivència més baixa entre els principals tipus de càncer: pulmó, colorectal, mama i pròstata.

En els últims anys, ha augmentat la seva incidència i, només a Espanya, s'estima que el 2030 hi haurà uns 9.000 nous casos anuals, fet que suposa un increment del 40%. El 2020, es preveu que sigui la segona causa de mort per càncer a Europa, on s'estima una mortalitat anual de 128.000 persones per aquest tipus de càncer. A nivell mundial, el càncer de pàncrees ja és la setena causa principal de mort relacionada amb el càncer.

AbilityPharma (Ability Pharmaceuticals, SL) és una companyia biofarmacèutica especialitzada en el desenvolupament de fàrmacs oncològics. Fundada el 2009 per Carles Domènech, disposa de centres de treball al Parc Tecnològic de Vallès i el Parc de Recerca de la UAB de Cerdanyola del Vallès.

Leer noticia en castellano

Notícies relacionades


© 2017 30Virtual. TODOS LOS DERECHOS RESERVADOS. Aviso legal.