El present i futur de la indústria i la logística 4.0 a Catalunya, marquen la nova edició del Tribuna Sant Cugat Empresarial

8 de diciembre de 2020 Noticias

El 3 de desembre es va celebrar, en format híbrid, una nova edició del Tribuna Sant Cugat Empresarial, que va versar sobre ‘Indústria i Logística 4.0’. El fòrum empresarial va comptar amb les ponències de la Presidenta i CEO de Savills Aguirre Newman Barcelona, Anna Gener; i del President de la Federació Empresarial del Metall (FEM), Carlos Garriga

El president de Sant Cugat Empresarial, Joan Franquesa va obrir l’acte assenyalant que ‘la celebració d’aquest Tribuna Sant Cugat Empresarial ha estat un repte per a l’associació, ja que el teixit empresarial té necessitat de participar, d’escoltar, d’informar-se, i de sortir de la seva rutina pandèmica’. Franquesa fent referència a l’acte, va afirmar que ‘som testimonis d’una revolució industrial nova i diferent, que s’ha accelerat a conseqüència de la Covid-19’.

Anna Gener va començar afirmant que ‘Catalunya, abans de la pandèmia, ja havia esdevingut un hub logístic de primera magnitud, i aquesta circumstància ens agafa ben preparats’, i va destacar que ‘l’acceleració que han tingut les compres per internet durant el confinament, ha provocat que les previsions de creixement dels operadors logístics previstes per als propers 10 anys, les hagin fet durant 2020’.

Per la seva part, Carlos Garriga va iniciar el seu discurs, mostrant-se crític amb la política industrial europea. ‘Als anys 80, mentre els gurus americans defensaven que no s’havia de fer política industrial, els Estats Units mitjançant l’exèrcit i la NASA, invertia mils de milions de dòlars en investigació pública. Aquí a Europa, a excepció d’algun país com Finlàndia, no s’ha fet aquest esforç’.

Deures del sector industrial

Gener va exposar algun dels reptes del sector industrial, assenyalant que a Catalunya li calen 12.000 perfils digitals amb competències digitals i tecnològiques, i va reclamar que els plans acadèmics vagin compassats d’aquesta demanda insatisfeta. D’altra banda, va lamentar la poca competitivitat del país, a conseqüència de la fiscalitat. ‘Estem en un món en que determinades empreses que serien interessants que s’implantessin al nostre territori, quan veuen aquest aspecte, fa que perdem molts punts’.

Els dos ponents van coincidir en la importància d’aconseguir retenir el talent local, i van mostrar la seva preocupació amb la manca de sol logístic a Catalunya, i la problemàtica de la burocràcia administrativa. Garriga es va mostrar crític amb el paper de l’administració pública, i va assenyalar que aquesta ‘necessita una revolució digital urgentment. S’ha creat una distància entre l’administració pública i la ciutadania que hem de recuperar’, i va remarcar la importància d’un increment de la col·laboració publico-privada.

El ponent va afirmar que actualment, la principal infraestructura que necessiten les empreses per a la transformació digital són les dades, i ‘el problema és que la demanada és cada vegada més gran, perquè tot està connectat’. Garriga va demanar a l’administració invertir en 5G i en mobilitat, i va reclamar que els organismes ‘inverteixen amb criteris de retorn’.

Leer noticia en castellano


© 2017 30Virtual. TODOS LOS DERECHOS RESERVADOS. Aviso legal.