Opinió "Barcelona DC Cluster: del Vallès al núvol!"

10 de julio de 2020 Noticias

Un article publicat dimarts al diari El País explica l’arribada el 2023-2024 del primer cable submarí de fibra òptica intercontinental a Catalunya: aquesta infraestructura reforçarà la connectivitat del Principat, especialment la dels Centres de Processament de Dades (CPD), també coneguts com a Centres de Dades o Data Centers en anglès, que tenim al nostre territori i que fan realitat el famós núvol on s’emmagatzemen les nostres dades.

Aquesta notícia ofereix un pretext interessant per recordar el bon posicionament del Vallès en aquest sector, especialment, en el Parc de l’Alba de Cerdanyola.

Un Centre de Processament de Dades és, de manera molt gràfica, una nau on s’alineen armaris de discs durs que per operar perfectament, sense interrupcions, necessita de dos cordons umbilicals: un, per proveir l’electricitat necessària pel funcionament dels discs durs i de la seva refrigeració, i l’altre, per on puguin circular les dades que entren i surten sense aturador.

Excel·lent connectivitat a la xarxa elèctrica i excel·lent connectivitat a la xarxa internet: l’existència d’aquestes dues infraestructures són, doncs, condicions sine qua non per poder pretendre atreure empreses d’aquest sector al nostre territori. I tant el Parc de l’Alba (amb la seva zona empresarial promoguda internacionalment com a Barcelona Synchrotron Park) com el seu entorn immediat disposa de totes dues, el que explica que ja són 5 els CPDs que operen a la zona.

Quatre al Barcelona Synchrotron Park: un d’IBM, un de T-Systems i dos de Silc Aplicaciones, que representen una inversió total fins ara de 217 milions d’euros, tal com ho explica el web del parc, on també es presenta el projecte de Barcelona DC Cluster: una parcel·la de 42.000 m2 especialment preparada amb totes les condicions necessàries reunides per convèncer als operadors de CPD per instal·lar-s’hi. El cinquè pertany a la companyia Adam - Data Center i està ubicat al Parc Tecnològic del Vallès

El nostre territori està doncs molt ben preparat per acollir CPD: i això s'ha de dir i s’ha de donar a conèixer!

Xavier Garriga 
Assessor especialitzat en entorns de dinamització empresarial
30Virtual.net

Leer artículo en castellano

Notícies relacionades:

© 2017 30Virtual. TODOS LOS DERECHOS RESERVADOS. Aviso legal.