Informe sectorial "Les TIC a Catalunya"

2 de julio de 2021 Noticias

El sector de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) reuneix les indústries de fabricació i serveis que capturen, transmeten i presenten dades i informació de manera electrònica. Es tracta d’un sector global que mou 4.900 milions de dòlars (facturació 2020) i s’espera que el creixement anual sigui del 5,1% fins el 2023.

Tot i el seu enorme volum, la seva distribució és desigual. Només entre els Estats Units (32%) i la Unió Europea (21%) concentren més de la meitat de la despesa global de les TIC.

El sector a Catalunya

El sector TIC és un dels més dinàmics de l’economia catalana, compta amb un dels clústers més importants d’Europa i disposa de desenvolupadors de programari altament competitius. De fet, Barcelona és la primera millor ciutat tecnològica del món que no és capital i Catalunya es va convertir el 2019 en el primer laboratori obert de 5G d’Europa.

Un total de 16.711 empreses formen el sector TIC català (any 2020), una xifra que ha experimentat un creixement constant a Catalunya: un 2,32% el 2020 i d’un 17% des del 2016. En aquest sentit, Catalunya ocupa una posició de lideratge a l’Estat amb el 22,1% de les empreses.

Totes elles generen 129.000 llocs de treball (4t trimestre de 2020) i sumen 19.325 milions d’euros de facturació (2018), una xifra que ha crescut un 5,5% el darrer any. Aquestes dades sorgeixen del nou informe El sector de les TIC a Catalunya.

Oportunitats tecnològiques

El sector TIC ofereix una llarga llista d’oportunitats tecnològiques per a les empreses a través de la indústria 4.0. Tecnologies com la impressió 3D, la robòtica, la internet de les coses, el big data o la intel·ligència artificial són oportunitats que les empreses ja tenen al seu abast.

A més, també cal destacar el paper de la mobilitat del futur. És el cas del vehicle connectat i autònom, els drons, el nou espai, la mobilitat com a servei o el mateix vehicle elèctric.

Per la seva banda, alguns dels sectors amb alta intensitat tecnològica i que més se’n poden aprofitar són el comerç electrònic, la greentech, les ciències biològiques o les ciutats intel·ligents, entre d’altres.

Web ACCIÓ - El sector de les TIC a Catalunya 

Leer noticia en castellano


© 2017 30Virtual. TODOS LOS DERECHOS RESERVADOS. Aviso legal.