Informe sobre la identitat digital

1 de septiembre de 2021 Noticias

Des de l’aparició d’Internet han estat molts els intents d’implementar un sistema d’identitat digital que reproduís el més fidelment possible la identitat física d’una persona en el món digital. Des dels seus orígens, la xarxa d’internet no incorpora cap mecanisme de gestió d’identitat. Aquesta limitació ha representat un problema per garantir el nivell de confiança, seguretat, privacitat i veracitat de la informació a l’hora de gestionar la identitat digital dels usuaris.

A mesura que l’ús de les aplicacions web s’ha incrementat, i el seu ús ha esdevingut massiu a través de nous serveis, aplicacions web i mòbils, les persones s’han vist obligades a realitzar registres amb les seves dades personals per obtenir una identitat digital que els hi permetés autenticar-se i accedir a cadascun d’aquests serveis. Aquest procés massiu de registres, ha generat amb el pas de temps, un conjunt incontrolable d’identitats digitals o perfils digitals que no estan sota el control de l’usuari. I aquest és un dels principals problemes, l’usuari ja no té el control ni el coneixement del nombre d’identitats digitals que posseeix ni tampoc té el control de l’ús que se’n fa de les seves dades.

És amb l’aparició de la tecnologia blockchain quan s’ofereix una resposta a les necessitats actuals de la identitat digital, en permetre resoldre els problemes que fins ara els models de gestió d’identitats no han pogut resoldre. Aquests problemes són: la inaccessibilitat d’un important percentatge de la població mundial a tenir accés a una identitat, inseguretat de les dades a conseqüència del model centralitzat d’emmagatzemament i gestió de les dades, manca de control i gestió de la identitat per part de l’usuari, així com la dificultat de lluitar contra la suplantació d’identitats i per últim, un sistema de gestió de la identitat totalment centralitzat.

L’Informe de tendències sobre la tecnologia blockchain, elaborat pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori,  explica què és la identitat digital, com a anat evolucionant al llarg del temps des de les identitats centralitzades fins a les identitats descentralitzades. Detalla el nou model i paradigma de la identitat autosobirana, quines són les seves característiques i propietats i quins avantatges suposa respecte als altres models. També mostra exemples d’implementació d’aquest nou model.

Leer noticia en castellano


© 2017 30Virtual. TODOS LOS DERECHOS RESERVADOS. Aviso legal.