Desenvolupen aliments de cinquena gamma amb base de proteïna càrnia per a la gent gran sana

11 de octubre de 2021 Noticias

El centre tecnològic Eurecat i l’empresa Gastrogust Cuinats i Mafrica (Matadero Frigorífico del Cardoner) han dut endavant el projecte 5-PROTEG, que ha desenvolupat tres plats de cinquena gamma amb base de proteïna càrnia, els quals aporten valor afegit nutricional especialment adient per al segment de la població de la tercera edat amb bon estat de salut.

El projecte, que ha estat coordinat pel clúster INNOVACC, ha suposat la valorització de diferents retalls per al desenvolupament dels plats de cinquena gamma, és a dir, elaborats, cuinats i envasats per a la seva distribució. També ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Alícia, que ha contribuït en l’avaluació tècniques culinàries per al segment sènior amb bon estat de salut.

En conjunt, s’han desenvolupat una bateria de propostes, de les quals s’han seleccionat tres per esdevenir plats de cinquena gamma que permeten incloure la declaració nutricional d’alt contingut en proteïna i un d’ells permet incloure la declaració de font de fibra, donant un valor nutricional al plat i complementant l’aportació al segment de població al qual es dirigeix.

Per aconseguir-ho, s’ha procedit a la identificació dels requeriments nutricionals del segment de la població sènior sana, per a ser coberts amb els diferents ingredients dels plats de cinquena gamma. També s’ha fet el disseny teòric i l’avaluació dels diferents plats de cinquena gamma, combinant els retalls amb altres ingredients de proximitat. Així mateix, s’ha verificat que els tres prototips de plats de cinquena gamma mantenen les propietats al llarg dels 90 dies de vida útil.

Requeriments nutricionals i de qualitat per al segment de població sènior

A la segona fase del projecte 5-PROTEG, es van dur a terme varis estudis, com l’estimació de la vida útil, el monitoratge dels paràmetres microbiològics per a garantir la seguretat alimentària i la seva durabilitat a nivell organolèptic; l’avaluació  nutricional, caracteritzant la composició de macronutrients i micronutrients i, finalment, es va realitzar l’anàlisi sensorial per assegurar l’acceptabilitat del consumidor final. A la fase final del projecte, s’ha procedit a la verificació dels resultats obtinguts, per a avaluar que els plats compleixen tots els requeriments nutricionals i de qualitat per al segment de població sènior sana.

El projecte, que s’ha desenvolupat des del mes de març de 2019 fins al mes de setembre de 2021, ha tingut un pressupost de 212.000 euros i ha estat finançat a través de l’Operació 16.01.01 (cooperació per a la innovació) del PDR de Catalunya 2014-2020, per part del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

Leer noticia en castellano

© 2017 30Virtual. TODOS LOS DERECHOS RESERVADOS. Aviso legal.