El Vallès Occidental engega un pla de suport a la reconversió del sector de fabricació d’automoció i la seva cadena de valor, que dona feina directa a més de 8.500 persones a la comarca

5 de octubre de 2021 Noticias

El Consell Comarcal del Vallès Occidental, en el marc del Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental, ha presentat el nou Pla d’acció de suport a la reconversió del sector de fabricació d’automoció. Aquest Pla vol incidir sobre un sector estratègic tant per l’activitat directa de les empreses com per l’afectació indidrecta i induïda en altres sectors. Al Vallès Occidental hi ha més de 50 grans empreses del sector, que, junt amb altres empreses de la cadena de valor, donen feina directa a més de 8.500 persones

La implementació i desenvolupament d’aquest projecte i les accions que l’integren ha d’ajudar a identificar les principals fortaleses, oportunitats, debilitats i amenaces per a poder definir, si hi ha la voluntat i interès, les línies estratègiques d’un futur Pla estratègic comarcal del sector de l’automoció

La intervenció del projecte es centrarà en les activitats de fabricació de vehicles i components i les activitats industrials vinculades a la cadena de valor. El Pla preveu actuacions tipus... 

  • Acompanyament de 10 PIMES del sector de fabricació d’automoció a la transformació i reconversió empresarial
  • Connexió d’empreses del sector per activar sinèrgies de col·laboració  
  • Impuls a 10 start-ups d’innovació vinculades al sector d’automoció i noves fórmules de mobilitat i d’ús dels vehicles.
  • Formació i mentoratge a 25 joves, provinents de la formació professional o fora de l’itinerari formatiu, o persones desocupades provinents del sector o afins, així com persones treballadores del sector.
  • Activitats dirigides a la població activa afectada per l’impacte de la reconversió i transformació del sector.
El sector d’automoció al Vallès Occidental

Amb una prospecció inicial s’han comptabilitzat 47  grans empreses associades a la fabricació d’automòbils o vinculades a la cadena de valor. També caldrà identificar les PIMES que treballen pel sector. Aquestes grans empreses es situen a  16 municipis de la comarca: Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Palau-solità i Plegamans,  Polinyà, Terrassa, Vacarisses, Viladecavalls, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Rubí, Sabadell i Sentmenat. Actualment, en conjunt, i amb les altres empreses de la cadena de valor,  donen feina a unes 8.500 persones.

Segons dades de l’Observatori Comarcal, amb una visió clàssica el conjunt el sector representa un volum de negoci de 2.643 M€ (el 5,2% del total comarcal). Es configura per 501 empreses (3,1% del total) i ocupa 7.778 persones (3,4% del total d’assalariats).Les empreses dedicades a la Fabricació de vehicles i components presenten una major grandària (64,7 treballadors) i facturació mitjana (16,3 milions d’euros) que les activitats de venda i reparació. En termes d’ocupació, la Fabricació de vehicles i concretament la Fabricació components, peces i accessoris concentren el 44% de l’ocupació (1,5% del total de l’ocupació a la comarca).

Per dimensió d’empresa, les empreses de més de 50 treballadors ocupen el 58,8% de treballadors del sector però amb diferències importants segons l’activitat. El 60,3% dels treballadors d’empreses dedicades a la Fabricació de vehicles treballen en empreses de més de 50 treballadors.

Altres activitats Industrials amb potencial vincle amb l’automoció dins la cadena de valor serien les indústries tèxtils, indústries químiques, de fabricació productes cautxú i matèries plàstiques, de fabricació d'altres productes minerals no metàl·lics, metal·lúrgia i altres.

Pel que fa a l’oferta formativa, actualment a la comarca s’imparteixen diferents cursos de grau mitjà i grau superior de Formació Professional en l’àmbit d’automoció: transport i manteniment de vehicles, electromecànica de vehicles automòbils i vehicles industrials, automoció...També s’imparteixen  cursos de Formació Ocupacional en relació amb el sector.

Leer noticia en castellano


© 2017 30Virtual. TODOS LOS DERECHOS RESERVADOS. Aviso legal.