Eurecat assaja una font alternativa de matèries primeres crítiques per a aliatges d’alumini per a vehicles elèctrics

30 de noviembre de 2021 Noticias

El centre tecnològic Eurecat coordina el projecte europeu Salema, que proposa un model d’economia circular utilitzant restes i ferralla com a font alternativa de primeres matèries crítiques, així com la seva substitució per elements d’aliatge d’alumini per a vehicles elèctrics.

En concret, el projecte desenvoluparà quatre pilots industrials amb l’objectiu de validar nous aliatges d’alumini amb cinc demostracions de peces d’automòbils en cinc casos d’estudi industrials, “el que garanteix un desplegament industrial ràpid i la seva posada en marxa”, destaca la directora de la Unitat de Materials Metàl·lics i Ceràmics d’Eurecat, Montserrat Vilaseca.

Segons exposa, “el projecte aborda de manera coordinada i cooperativa alguns dels principals desafiaments als diferents nivells de la cadena de valor”, com la millora dels sistemes de classificació de ferralla per convertir-la en una matèria primera valuosa i la demostració de la viabilitat de substituir primeres matèries crítiques en sistemes alternatius d’aliatges d’alumini.

El desenvolupament d’aliatges d’alumini reciclats “amb millor rendiment mecànic i l’optimització dels processos de fosa a alta pressió, estampat i extrusió de xapa de manera oportuna i rendible” per assegurar l’adopció dels aliatges desenvolupats són altres dels objectius que abasta el projecte, indica Montserrat Vilaseca.

El projecte Salema compta amb la participació d’un consorci format per quinze socis de sis països europeus, que treballa per demostrar que les mesures presentades són competitives, tècnicament viables i contribueixen a les estratègies d’economia circular i objectius de sostenibilitat.

Eurecat participa en el projecte a través de la Unitat de Materials Metàl·lics i Ceràmics, la Unitat de Residus, Energia i Impacte Ambiental (WEEI) i la Unitat de Consultoria.

Leer noticia en castellano

© 2017 30Virtual. TODOS LOS DERECHOS RESERVADOS. Aviso legal.