Baròmetre del sector tecnològic 2021: L’ecosistema TIC ratifica el seu pes creixent en el PIB català i el seu rol com a motor de transformació econòmica i social

10 de diciembre de 2021 Noticias

El Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno) ha presentat la tretzena edició del ‘Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya', un indicador que recull les percepcions i valoracions d’una mostra representativa del teixit empresarial català que creix any rere any, sumant nous participants. En aquesta 13a edició hi han participat 1.104 empreses repartides entre 493 empreses d’oferta i 611 empreses de la demanda.

Segons l’Observatori, l’ecosistema tecnològic català està format per prop de 17.000 empreses i 114.000 persones treballadores, amb un volum de facturació total aproximat de 21.000 M€ (un 10% del PIB).

Algunes de les conclusions d'aquesta darrera edició són:

  • El sector TIC a Catalunya ha superat la pandèmia de la covid-19 amb la previsió d’incrementar un 6% la facturació. Les empreses projecten tancar el 2020 amb uns resultats de prop de 21.000 milions d’euros i consolidar el creixement durant el 2021. Segons les dades recollides, l’ecosistema ratifica el seu pes creixent en el PIB català amb un 10% del total i el seu rol com a motor de transformació econòmica i social.
  • Un 65,10% de les empreses participants en l’informe afirma que durant el 2020 ha mantingut o incrementat els seus resultats. Prop d’una quarta part ho ha fet amb una millora del 5%, i un 71,8% espera tancar l’any corrent amb una facturació superior a la dels 12 mesos anteriors.
  • Malgrat que la crisi sanitària va provocar estralls en l’economia, les TIC van mantenir una activitat intensa. L’estudi projecta superar la barrera de les 17.000 companyies al tancament del 2021, el que representaria un augment del 2,5% respecte de l’any anterior, però registra una davallada provisional en el nombre de treballadors, dels 129.000 empleats del 2020 als 114.000 del tercer trimestre d’enguany, com a efecte rebot del creixement exponencial registrat durant la pandèmia. No obstant això, un 61,5% dels participants en l’estudi preveu tancar el 2021 amb un increment de l’equip.
  • Les posicions amb més demanda per part de les empreses són les àrees de desenvolupament web (40,1%), Ciberseguretat (37,8%), núvol (34%), desenvolupament d’apps (31,6%) i intel·ligència artificial (27,9%). Precisament la manca de talent és una de les principals preocupacions dels actors de l’ecosistema TIC, sobretot la fuga d’especialistes a altres companyies. Les principals causes que s’atribueixen a aquest fenomen són els sous poc competitius (56,7%), pitjors condicions laborals que a altres països (52,8%) i una major contractació per part de les organitzacions de demanda (19,7%).
  • Per pal·liar la situació, un 73,5% de les empreses d’oferta de tecnologia ha declarat en l’informe que ha iniciat plans de formació, promoció i retenció de talent. De fet, la capacitació dels equips se situa com un dels deures pendents en el teixit empresarial, especialment en les companyies que no compten amb un departament TIC. D’aquestes, un 60,4% no ha ofert cap programa per actualitzar els coneixements de l’equip, mentre que sí que ho ha fet de forma generalitzada en la plantilla els que compten amb aquesta àrea en la seva estructura organitzativa.
  • Les dades obtingudes a partir de l’última edició de l’informe elaborat pel Cercle Tecnològic mostren com una estratègia cap a la digitalització dels equips genera resultats positius en la facturació. El 72,5% de les companyies no tecnològiques amb un departament de Tecnologies de la Informació i la Comunicació preveu millorar les xifres de negoci el 2021, mentre que només ho assoliran el 64,8% de les que no disposen d’aquesta àrea.
Sobre CTecno: El Cercle Tecnològic de Catalunya és una fundació privada sense ànim de lucre oberta a les persones, empreses i professionals de les TIC per crear opinió, generar debat i promoure polítiques tecnològiques. 

Leer noticia en castellano

© 2017 30Virtual. TODOS LOS DERECHOS RESERVADOS. Aviso legal.