El 6G, la revolució que canviarà les nostres vides

12 de enero de 2022 Noticias

Les telecomunicacions segueixen en constant evolució, i quan encara no s'havia començat a desplegar el 5G, la Xina, Corea del Sud, la Unió Europea i empreses com Huawei o Samsung ja comencen a parlar sobre la sisena generació de xarxes, el 6G, pretenent que aquest arribi a finals d’aquesta dècada.

Què ens proporcionarà el 6G?
Com bé va passar amb el 4G, el 5G serà substituït pel 6G amb una major velocitat i una latència menor. A més, la sisena generació de xarxes aportarà grans avantatges a sectors de la indústria, economia, medicina i automoció. En aquests camps que seran potenciats ens trobem amb: la realitat estesa, les comunicacions hologràfiques, la intel·ligència artificial, automatitzada i interconnectada i l'eficiència energètica. Gràcies a aquestes millores, el 6G s'utilitzaria per implementar noves tecnologies al sector de les telecomunicacions.

Quines són les diferències entre 5G i el 6G?
Pel que fa a les velocitats, quintuplicarem la marxa i passarem de 20 Gbps del 5G a 1 Tbps amb el 6G, cosa que significa que un usuari podria descarregar-se la sèrie completa de Joc de Trons en Full HD en menys d'un segon. Pel que fa a la latència, passarem de fins a 1 ms amb el 5G a 0,1 ms amb el 6G, permetent transmissions pràcticament en temps real, beneficiant sectors com el de la medicina i el de l'automòbil. L'eficiència de les xarxes també se'n veurà beneficiada, ja que es consumirà menys energia i s'admetrà la connexió simultània de més dispositius.

Connectivitat massiva
Entre els desafiaments computacionals d'importància pel futur hi ha el de coordinar vehicles autònoms a la gran ciutat. I en aquesta tasca el 6G hi jugarà un paper protagonista. Gràcies a l'alta velocitat de transmissió de dades 6G, els cotxes autònoms podran calcular i prendre decisions en temps real sobre la seva ubicació, l'entorn canviant, els ocupants, així com de la resta de vehicles i vianants. A més, per optimitzar els temps de viatge, caldrà grans quantitats d'interaccions per resoldre problemes de mobilitat.

Així, doncs, la intel·ligència artificial tindrà un paper important en el nostre futur. Per obtenir una IA col·laborativa a la societat mòbil del segle XXI, cal posseir els ingredients per desenvolupar aquesta connectivitat massiva, baixes latències i grans volums de dades, superiors a les que ofereix el 5G. Altres camps on es pot aplicar el 6G és en la supervisió i planificació del mercat financer, en cirurgies remotes i en la difusió immediata, ja que hi haurà la capacitat de predir i reaccionar davant dels esdeveniments a mesura que ocorren, a una escala inimaginable.

2030: la meta pel 6G
Són diversos els fabricants i països que no volen quedar enrere en el proper estàndard de connectivitat mòbil. Així ho va comunicar Huawei a la darrera edició del Mobile World Congress, on la companyia ja estaria treballant en el desenvolupament del 6G amb una comercialització prevista per al 2030. Igual que el gegant asiàtic, Corea del Sud i Samsung (que no va assistir a l'esdeveniment a Barcelona) també preveu una comercialització entre el 2028 i el 2030. D'altra banda, Europa tampoc vol ser l’última en la investigació i innovació del 6G. Els primers passos començaran a fer-se entre 2023 i 2024, on Alemanya i França lideraran el seu desenvolupament. En el cas d'Espanya, el Govern ja ha mostrat interès per identificar projectes innovadors i solvents en el desplegament de la tecnologia 6G.

Futur a tota velocitat
El desenvolupament de la tecnologia 6G ja és una realitat, i obrirà les portes del futur donant a llum noves tecnologies aplicables a gran part dels sectors econòmics del món, com ara la Intel·ligència Artificial Col·laborativa. Les altes velocitats i l'alt grau de connectivitat que s'espera tenir canviaran el nostre estil de vida, on les persones tindran un paper clau perquè la interacció i la col·laboració entre humans i màquines es faci de manera eficient i productiva. Encara queda molt camí per recórrer, i perquè el 6G sigui la tecnologia que ens condueixi a una versió millorada de la realitat, han de definir nous estàndards mundials i cooperar a escala global entre totes les potències tecnològiques.

Article facilitat per Qonexa (empresa de la Comunitat 30Virtual), operadora de telecomunicacions que ofereix serveis de telefonia fixe, mòbil, fibra òptica i IT Solutions per a empreses

Leer noticia en castellano

Noticies relacionades

© 2017 30Virtual. TODOS LOS DERECHOS RESERVADOS. Aviso legal.