El Consell de Política Científica, Tecnològica i d’Innovació del Ministeri de Ciència i Innovació ha aprovat l’actualització del Mapa de les Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars (ICTS) d’Espanya per al 2021-2024 amb la incorporació, entre d’altres instal·lacions, del Port d’Informació Científica (PIC), centre científic-tecnològic especialitzat en recerca intensiva en dades, operat per l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) i el CIEMAT, i amb el suport addicional de la UAB. Les ICTS són instal·lacions dedicades a la investigació d'avantguarda i de màxima qualitat, així com a la transmissió, l'intercanvi i la preservació del coneixement, la transferència de tecnologia i el foment de la innovació.
El PIC es va incorporar l’any 2020 a la Red Española de Supercomputación (RES), infraestructura que connecta 14 centres de supercomputació a Espanya i des de 2007 proporciona serveis de càlcul d’altes prestacions a la comunitat científica. La RES està reconeguda com una ICTS pel Ministerio de Ciencia. Des d’ara el PIC també obté aquest reconeixement, després d’haver superat recentment l’avaluació realitzada pel Comitè Assessor d’Infraestructures Singulars.
“La inclusió en el nou mapa d’ICTS és una fita important per al PIC, ja que obrirà noves vies per establir col.laboracions amb grups de recerca que afronten reptes d’anàlisi de dades, i per finançar aquestes activitats” explica Gonzalo Merino, director del centre.
Amb aquesta incorporació Cerdanyola del Vallès compta ja amb quatre infraestructures d’excel·lència, juntament amb el laboratori d’alta seguretat biològica del CReSA, dins de la xarxa RLASB, el laboratori de la xarxa MICRONANOFABS del CNM-CSIC i el Sincrotró ALBA (+Info)
Leer noticia en castellano