Informe tecnològic "Els semiconductors a Catalunya"

5 de mayo de 2022 Noticias

ACCIÓ, Agència per a la Competitivitat de l'empresa ha presentat un nou informe tecnològic sobre "Els semiconductors a Catalunya"

Els semiconductors són un element crucial en l'electrònica moderna, i constitueixen un component important de molts dispositius electrònics d'ús habitual, com ara telèfons intel·ligents, tauletes i ordinadors, però també maquinària i tots els dispositius que han anant incorporant elements digitals i de connectivitat.

En aquest sentit, el sector de l’automoció és una de les indústries que viurà un creixement de la demanda més elevat (+10,3% anual fins el 2025) per la gran necessitat de xips i semiconductors que requereixen els nous vehicles elèctrics, connectats o autònoms.

En xifres globals, el 2021 els ingressos de la indústria mundial de semiconductors van ascendir a 583.480 milions de dòlars, un augment considerable respecte l'any anterior, en què els ingressos totals van arribar als 466.240 milions de dòlars. El 2022, s'espera que la indústria mundial dels xips de semiconductors arribi als 600.000 milions de dòlars.

Presència a Catalunya

Segons l’estudi Els Semiconductors a Catalunya, l’ecosistema a casa nostra està en fase embrionària. A banda de centres tecnològics, universitats o altres associacions que ja hi treballen, l’ecosistema està format per empreses internacionals com Festo, EBV Elektronik, Hitachi o Kistler juntament amb pimes catalanes com LAB Circuits, Imasenic o Avant Studio. A més, també cal destacar la presència de proveïdors químics com Basf, Air Liquide o Merck, entre d’altres.

Projecte del Xip Europeu

La Comissió Europea ha manifestat la necessitat que Europa incrementi la seva sobirania tecnològica i pugui accedir a processadors i acceleradors basats en propietat intel·lectual europea. El projecte Xip Europeu és una iniciativa publico-privada que té per objectiu constituir a Barcelona el nucli del disseny i el prototipatge d’un xip, incloent el processador i l’accelerador. El projecte, que s’enmarca dins de Quantum Spain, el lidera el BSC-CNS i és un dels projectes emblemàtics identificats per la Generalitat per optar als fons Next Generation.

Grans oportunitats i molts reptes dels semiconductors

L'escassetat actual de semiconductors ha alertat la comunitat internacional sobre la importància estratègica i econòmica dels xips i semiconductors. Això ha obert oportunitats sense precedents i, a la vegada, molts reptes. Per un costat, els semiconductors poden acompanyar a empreses i països a avançar cap a la plena digitalització a través de la dinamització de l’economia, reforçant la indústria, fomentant projectes Next Generation o treballant en la recerca.

Malgrat aquests avantatges, els reptes principals de l’ecosistema es basen en la complexitat de la cadena de valor, la concentració geogràfica de l’oferta, la necessitat de grans inversions de capital, d’innovació constant i de talent i el gran consum d’aigua que requereixen les fàbriques.

Leer noticia en castellano

© 2017 30Virtual. TODOS LOS DERECHOS RESERVADOS. Aviso legal.