Els webs de 150 administracions catalanes reben el Segell Infoparticipa

9 de mayo de 2022 Noticias

Un total de 136 ajuntaments, onze consells comarcals i tres diputacions de Catalunya han rebut el Segell Infoparticipa, un guardó atorgat pel grup de recerca Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència (ComSET) de la UAB com a reconeixement a la transparència informativa dels webs de les institucions. Els guardons seran lliurats en un acte presencial que tindrà lloc el proper 9 de maig, a les 17 h, i on l'expert Miguel Ángel Blanes pronunciarà la conferència "De la transparència formal a la real".

És ja la novena vegada que s'avaluen els webs municipals, la setena onada pel que fa als consells comarcals i la sisena en el cas de les diputacions. A partir dels 52 indicadors establerts pel ComSET, basats en la Llei de Transparència del 2013, s'atorga el Segell Infoparticipa als ajuntaments que obtenen més indicadors positius en funció de la seva població (per exemple: en el cas de les localitats amb més de 50.000 habitants, s'exigeix un 95% d'indicadors positius i, en el cas dels municipis amb menys de 1.000 habitants, s'atorga a partir del 75% d'indicadors positius). Pel que fa als consells comarcals i les diputacions, s'atorga el Segell Infoparticipa a les institucions que assoleixen un mínim d'un 85% d'indicadors positius, independentment de la població.

Dels 136 ajuntaments -un 14% del total de Catalunya- que reben enguany el Segell Infoparticipa, 43 han obtingut un 100% d'indicadors positius (l'any passat, van ser-ne 39). D'aquests, Esplugues de Llobregat és l'únic municipi que ha obtingut el 100% a les nou edicions organitzades fins ara. Susqueda, amb 99 habitants, es converteix en el primer municipi distingit amb menys de cent habitants. I, com a les darreres edicions, es detecta que els consistoris encapçalats per dones obtenen millors resultats: un 34% d'ajuntaments distingits estan presidits per una alcaldessa, un percentatge més gran que el del total de municipis de Catalunya amb dones al capdavant (23%) i, a més, cinc punts per sobre de la xifra assolida a l'edició anterior. Les alcaldesses, per tant, obtenen proporcionalment millors resultats de transparència.

En el cas dels consells comarcals, onze d'ells obtenen el Segell Infoparticipa, la mateixa xifra que l'any passat: l'Alt Penedès, el Baix Ebre, el Baix Llobregat, el Berguedà, el Gironès, el Moianès, el Montsià, Osona, el Tarragonès, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. Tres d'ells, el Baix Ebre, el Baix Llobregat i el Vallès Oriental, assoleixen un 100% d'indicadors positius. Quant a les diputacions, reben el Segell Infoparticipa les mateixes que el van obtenir a les quatre edicions anteriors: Barcelona i Girona, amb un 100% de resultats positius, i Tarragona, amb un 88%.

Els resultats d'enguany milloren respecte a l'edició anterior gràcies al fet que quinze ajuntaments més que l'any passat obtindran el reconeixement. L'evolució és lenta però positiva des de la primera edició dels guardons -s'ha passat, al llarg dels anys, del 4 al 14% de municipis distingits-, es confirma la major transparència dels consistoris encapçalats per dones i es continuen detectant problemes en la irregularitat de l'actualització de continguts, el disseny dels menús i en la dificultat de comprensió de les informacions. 

Leer noticia en castellano


© 2017 30Virtual. TODOS LOS DERECHOS RESERVADOS. Aviso legal.