BATTECH capta més de 4 milions d’euros per al desenvolupament de bateries i el reciclatge de materials per a vehicles elèctrics

25 de noviembre de 2022 Noticias

BATTECH, el centre de referència en R+D+I en bateries del sud d’Europa, ha iniciat aquest trimestre quatre projectes europeus estratègics per un valor que supera els quatre milions d’euros, destinats a impulsar la sostenibilitat i la circularitat de materials en la cadena de valor de la mobilitat elèctrica, amb la millora de la recuperació de materials de les bateries d’ió liti i el desenvolupament de nous compostos i arquitectures.

Un d’aquests projectes és el FREE4LIB, dotat amb un pressupost d’1,6 milions d’euros per a BATTECH, que desenvoluparà tecnologies per aconseguir processos sostenibles i eficients per al reciclatge de bateries d’ió liti que aconsegueixin taxes de recuperació més altes de matèries primeres al final de la vida útil de les bateries.

El consorci europeu, coordinat per CARTIF, té com a objectiu el desenvolupament de sis solucions innovadores i sostenibles de reciclatge que consisteixen en noves tecnologies de desmantellament i pretractament, i quatre processos altament eficaços de recuperació de materials, que milloraran l’oferta de recursos secundaris a la Unió Europea. A més, oferirà tecnologies per millorar tres processos per al reaprofitament de metalls i polímers i la síntesi d’elèctrodes per re-manufacturar noves bateries, afavorint la circularitat al sector.

Aquest projecte “desenvolupa noves estratègies de recobriment amb elèctrodes, així com noves eines d’avaluació avançada de l’estat de salut de les bateries”, alhora que “treballa en l’assemblatge de bateries de segona vida, el que ha de permetre descarbonitzar significativament el sector del transport”, indica el promotor tecnològic de BATTECH, Alberto Gómez.

A més, el projecte oferirà una metodologia de “Passaport de Bateries” per millorar la traçabilitat i la disponibilitat de dades al llarg dels processos de la cadena de valor de les bateries d’ió liti.

Amb un pressupost per a BATTECH de 921.000 euros, el projecte IntelLiGent, coordinat per SINTEF, té l’objectiu de desenvolupar una nova generació de bateries d’ió liti que permeti generalitzar i incrementar l’adopció dels vehicles elèctrics. Treballarà per dotar-les de major autonomia i seguretat i per rebaixar-ne el cost, alhora que posarà el focus en la reciclabilitat i en disminuir el seu impacte ambiental reduint la necessitat de níquel i eliminant l’ús del cobalt i el grafit naturals.

D’altra banda, l’investigador de l’IREC Alex Morata, assenyala que ”les bateries d’ió liti convencionals estan arribant al seu rendiment límit en termes de densitat d’energia i afronten seriosos problemes de seguretat”. Per aquest motiu, afegeix que “és estratègic desenvolupar noves generacions de bateries com les d’estat sòlid, en les que es substitueix l’electròlit líquid, que és tòxic, inestable i inflamable, per un electròlit sòlid”.

Els projectes ADVAGEN i SPINMATE, coordinats per ABEE i amb pressupostos de 857.000 euros i 287.000 euros per a BATTECH, respectivament, se centren en la creació de noves generacions d’aquestes bateries d’estat sòlid segures, d’alt rendiment i competitives econòmicament. BATTECH aportarà als projectes el seu coneixement avaluant i desenvolupant nous materials.

Per tal d’aconseguir una penetració d’aquesta tecnologia al mercat, és important aconseguir avenços en diferents àmbits, tant des del punt de vista dels materials, com en els diferents elements de la cadena de valor, com per exemple en la producció de matèries primeres, el processat i el reciclatge. Des de l’òptica del desenvolupament de nous materials, és primordial treballar en una millora de l’estabilitat i el rendiment dels diferents components, i de les superfícies de contacte que es formen entre ells.

En aquest sentit, el projecte ADVAGEN desenvoluparà una tecnologia de bateria sòlida molt innovadora, consistent en una barreja de dos tipus d’electròlits basats en una barreja de químiques d’òxid i de sulfur. Aquesta trencadora aproximació pretén reunir la major estabilitat atribuïda als electròlits òxids amb la superior conductivitat i facilitat de processat a baixa temperatura dels basats en sofre. El projecte té com a objectiu aconseguir una tecnologia híbrida que proporcioni una situació de major competitivitat en la fabricació de bateries a Europa en front d’altres productors, especialment asiàtics.

Leer noticia en castellano

Noticies relacionades



© 2017 30Virtual. TODOS LOS DERECHOS RESERVADOS. Aviso legal.