L'administració de fàrmacs per via cutània permet subministrar agents terapèutics i cosmètics a través de la pell. Aquesta ruta d'administració porta amb si diversos avantatges com, per exemple: una alta conformitat del pacient, evitar que el fàrmac arribi a concentracions molt elevades una vegada aconsegueix la circulació sistèmica i molts menys efectes secundaris en comparació amb altres vies d'administració.
Una recerca liderada per la Universitat de Porto (Portugal) en col·laboració amb el Sincrotró ALBA (línia de llum MIRAS) ha estudiat per primera vegada la interacció de nanopartícules polimèriques amb la pell fent servir llum de sincrotró.
Les nanopartícules que es van emprar estan fetes de fucoidan i quitosan. Es tracta de polímers marins biocompatibles i biodegradables, que a més són abundants en la naturalesa i tenen un baix cost. El fucoidan s'obté a partir de les algues brunes i el quitosan és un derivat de les "peles" de les gambes i altres crustacis.
Els descobriments que es descriuen en aquest treball han contribuït a revelar el paper dels diferents components de la pell i del possible mecanisme de millora de la permeabilitat que confereixen les nanopartícules estudiades. L'ús d'un sistema d'administració basat en nanopartícules reduirà la dosi necessària a causa d'una administració més controlada del fàrmac i permetrà una millora de les estratègies terapèutiques per via cutània. (+Info)
Leer noticia en castellano