Informe sectorial "L’economia ‘silver’ a Catalunya"

2 de enero de 2023 Noticias

L’envelliment general de la població mundial genera una sèrie d’oportunitats econòmiques que s’engloben en la denominada silver economy. Els majors de 55 anys cada cop són més i hi arriben amb més bona salut. Una tendència que genera noves necessitats que permeten a les empreses que les satisfan cobrir un nínxol de negoci amb un potencial creixent.

Una oportunitat que és especialment rellevant en mercats internacionals on aquest segment de població disposa de major poder adquisitiu, com passa en les primeres potències europees, els Estats Units, el Canadà o Austràlia.

Totes les seves dades i tendències, tant al nostre país com a la resta del món, les recull l’estudi L'àmbit de l'economia 'silver' a Catalunya, elaborat per ACCIÓ, la agència per la competitivitat de l'empresa.

Radiografia de l'economia silver a Catalunya

Aquest estudi identifica fins a 703 empreses a Catalunya dedicades al sector de l’economia silver, una xifra que representa un increment del 29% respecte el 2018. Totes elles representen un 4% del PIB, amb una facturació agregada de més de 9.750 milions d’euros i donen feina a 51.000 treballadors dedicades exclusivament al sector silver.

Es tracta d’una indústria amb un impacte rellevant en nombre de persones. Més del 12% de les empreses ocupen més de 250 persones. El segment amb major impacte en treballadors és el de les empreses de serveis assistencials amb gairebé el 60% del total d’ocupació.

Quan se les ubica al mapa, destaca el fet que més d’un 80% es concentren a la província de Barcelona, per un 6% a Girona, mentre que les províncies de Lleida i Tarragona compten cadascun amb un 4% de les empreses.

Pel que fa als segments d’activitat, l’estudi n’identifica quatre de principals: serveis assistencials, salut, envelliment actiu i qualitat de vida. Tot plegat acompanyat de tendències globals en noves tecnologies, dispositius mèdics, fitness cerebral o mobilitat.

Un sector que creix

El sector de l’economia silver és una industria que no deixarà de créixer durant els propers anys. A Europa la xifra de negoci total serà de 5,1 bilions de dòlars per damunt dels 3,7 bilions de 2019, mentre que a Amèrica passarà de 4,6 a 6,3 bilions.

El creixement més elevat, però, el viurà el continent asiàtic: s’estima que més 900 milions de persones tindran més de 60 anys l’any 2030 a l’Àsia, i això farà duplicar la capacitat de despesa total d’aquest segment, fins als 8,59 bilions de dòlars el 2040. La major part de la capacitat adquisitiva silver vindrà de la Xina (+ 35%) i l’Índia (16%).

Web ACCIÓ – L'àmbit de l'economia 'silver' a Catalunya

Leer noticia en castellano© 2017 30Virtual. TODOS LOS DERECHOS RESERVADOS. Aviso legal.