El centre tecnològic Eurecat ha assajat la integració de l’electrònica i els materials plàstics per generar nous productes d’alt valor afegit més sostenibles, amb pes reduït, sensors integrats i prestacions avançades, a una planta que ha instal·lat a la seva seu de Cerdanyola i que fabrica aquestes peces amb una tecnologia capdavantera coneguda com plastrònica.
Aquest és el cas de la línia pilot de fabricació de peces injectades desenvolupada per al sector de l’automòbil en el projecte PLASTFUN, que inclouen efectes lumínics integrats amb circuits impresos que contenen LEDs i, per altra, els avenços en la nanotexturització de peces amb sensòrica impresa integrada.
La primera planta de plastrònica del Sud d’Europa
Situada a Cerdanyola del Vallès, la planta pilot de plastrònica d’Eurecat és la primera d’aquestes característiques a Europa i permet a les empreses del territori desenvolupar nous productes amb aquestes tecnologies i adquirir el coneixement necessari per a la seva producció industrial rendible. Està composada per dues sales blanques que permeten la combinació ordenada de diferents processos de fabricació. Una està dedicada a la impressió i l’electrònica i l’altra, als processos plàstics.
La plastrònica permet desenvolupar productes amb superfícies funcionals a uns costos de manufactura competitius, fabricats en base a la combinació de multitecnologia i multiprocés. A més, des de la perspectiva de la sostenibilitat, els processos de fabricació dels components electrònics convencionals generen uns residus que en la impressió electrònica no es produeixen, de manera que l’empremta de carboni dels processos comparativament en pes específic és inferior. Addicionalment, aporta una considerable reducció dels consums energètics, afavorint la competitivitat de la indústria.
Leer noticia en castellano
Noticies relacionades