En marxa el "Mercat del Peix", el nou pol de recerca que es centrarà en la biomedicina, la biodiversitat i l'impacte del canvi climàtic.

16 de enero de 2023 Noticias

Dijous passat es va posar la primera pedra del projecte del Mercat del Peix, el futur complex científic ubicat als terrenys de l’antic Mercat del Peix de Barcelona . 

Aquesta iniciativa sorgeix dels acords institucionals formalitzats entre la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la UPF, la UB, la UAB, el CSIC, el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) i la Fundació Pasqual Maragall. El nou recinte és clau per al projecte de la Ciutadella del Coneixement i substituirà espais i equipaments obsolets per esdevenir un dels grans nodes de coneixement científic, d’innovació de recerca i d’ensenyament superior d’Europa.

Tres edificis i 46.000 metres quadrats

El complex, ubicat als terrenys de l’antic Mercat del Peix de Barcelona, amb un pressupost d’uns 100 milions d’euros, estarà plenament operatiu el 2026. Disposarà d’una superfície de 46.000 metres quadrats, tindrà tres edificis i acollirà més de 1.200 investigadors. D’una banda, hi haurà l’edifici del BIST, dedicat a la medicina personalitzada, que tindrà 24.700 metres quadrats i acollirà uns 800 investigadors i una seixantena de grups de recerca de quatre centres del BIST (CRG, IBEC, ICN2 i IRB Barcelona).

El segon edifici tindrà 7.300 metres quadrats i acollirà el Centre de Recerca i Innovació per al Benestar Planetari de la UPF. Serà un punt de trobada per a investigadors, provinents tant de les ciències experimentals com de les ciències socials i les humanitats, que desenvoluparan projectes interdisciplinaris en àmbits com la salut planetària, els sistemes complexos i la ciència de dades, la intel·ligència artificial, l’economia i la governança del canvi climàtic, la pèrdua de la biodiversitat o el dret i la governança globals.

El tercer edifici tindrà 6.500 metres i acollirà la seu de l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE), un centre de recerca mixt creat el 2008 per la UPF i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). L’IBE aplegarà tot el seu personal investigador a la nova seu del Mercat del Peix, on consolidarà i ampliarà el seu projecte de recerca en evolució i biodiversitat.

El projecte del Mercat del Peix és una de les primeres actuacions de la Ciutadella del Coneixement, una iniciativa científica, cultural i urbanística que pretén convertir l'entorn del parc de la Ciutadella, al centre de Barcelona, en un node de coneixement urbà preeminent a la ciutat de Barcelona. És una iniciativa promoguda per l'Ajuntament de Barcelona, juntament amb la Generalitat de Catalunya i la Universitat Pompeu Fabra.

Leer noticia en castellano

© 2017 30Virtual. TODOS LOS DERECHOS RESERVADOS. Aviso legal.