Arrenca un projecte per crear material biodegradable amb taps de suro reciclats per a impressió 3D

18 de enero de 2023 Noticias

El centre tecnològic Eurecat, INNOVI, el Clúster de Materials Avançats de Catalunya (Clúster MAV), OIMO Bioplastics i la Fundació Institut Català del Suro (ICSURO) han posat en marxa el projecte SUR3D per desenvolupar un material biodegradable amb taps de suro reciclats per a impressió 3D.

En el marc de la iniciativa, coordinada per INNOVI, Eurecat s’ocuparà de determinar les especificacions dels materials, de desenvolupar el compost per a la fabricació additiva, de determinar la imprimibilitat del nou material i de la fabricació de provetes.

SUR3D obre la possibilitat d’introduir taps de suro usats al mercat com un material nou amb valor afegit. Per tant, contribuirà a reduir la petjada de carboni del sector surer i vitivinícola.

El principal objectiu d’aquest treball col·laboratiu és fer servir taps de suro per a obtenir un nou compòsit amb un polímer biodegradable apte per a la fabricació additiva amb tecnologies d’extrusió.

D’aquesta manera es pretén promoure el reciclatge dels taps de suro en el marc d’estratègies d’economia circular. A més, amb la generació d’aquest nou material es busca potenciar la substitució de productes plàstics d’origen fòssil a favor de bioplàstics d’origen renovable.

El projecte consistirà a caracteritzar i preparar tant els taps de suro utilitzats com la matriu polimèrica biodegradable perquè tots dos siguin aptes per a la fabricació dels nous materials. A més, durant el seu desenvolupament es faran proves d’imprimibilitat amb els nous materials resultants amb què també es fabricaran provetes.

El projecte pretén establir les bases per al futur desenvolupament de noves aplicacions, així com la construcció de prototips i demostradors d’eines, objectes, estructures o altres elements per al sector vitivinícola i altres sectors d’alt valor afegit.

El projecte SUR3D, aprovat pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme (MINCOTUR) a la darrera convocatòria d’Agrupacions Empresarials Innovadores, compta amb un pressupost de 173.458 euros, dels que 125.266 son subvencionats pel ministeri, i es desenvoluparà fins a l’abril del 2023.

Leer noticia en castellano


© 2017 30Virtual. TODOS LOS DERECHOS RESERVADOS. Aviso legal.