Informe d'estratègia "Anàlisi de riscos i tendències mundials 2023"

17 de enero de 2023 Noticias

Els efectes devastadors de la invasió de Rússia a Ucraïna durant el 2022 han posat fi a la recuperació econòmica iniciada després de l'aturada provocada de la COVID-19. Una situació que ha evidenciat l’excessiva fragilitat dels sistemes energètics i alimentaris en molts països. Aquests efectes no només se sumen a la debilitat mostrada pels sistemes sanitaris i les cadenes de valor globals durant la pandèmia, sinó als canvis que està comportant l’emergència climàtica.

Totes aquestes disrupcions estan provocant canvis sistèmics, especialment en les relacions entre estats, produint un lent desacoblament entre els Estats Units i la Xina. Un fet que aboca el món a un nou ordre internacional més polaritzat, que fa perillar la interdependència tecnològica i digital, amb països que busquen més autonomia i amb l’auge proteccionista mutant cap a la weaponització.

Aquests canvis tenen un gran impacte per a les empreses que es troben davant un 2023 ple d’amenaces que hauran d’afrontar. Amb l’objectiu de definir-les, ACCIÓ ha elaborat l’informe Anàlisi de riscos i tendències globals 2023, un document que identifica amb detall els set grans riscos globals i l'efecte específic que poden tenir sobre la competitivitat de les empreses catalanes:

  • Les tensions geopolítiques: cap a un nou ordre internacional més polaritzat.
  • Les cadenes de valor global: cap a la regionalització i la resiliència.
  • L’emergència climàtica): cap al punt de no retorn.
  • El xoc energètic: cap a la diversificació energètica i la greenflation.
  • La inseguretat alimentària): cap a un repte global creixent.
  • La geotecnologia: cap al decoupling digital i la pèrdua de competitivitat a Europa.
  • L’economia global: cap a l’estagflació i la crisi de deute.
Leer noticia en castellano


© 2017 30Virtual. TODOS LOS DERECHOS RESERVADOS. Aviso legal.