Informe d'anàlisi empresarial "L'ecosistema startup a Catalunya 2022”

1 de febrero de 2023 Noticias

Segons un estudi d’ACCIÓ, Agencia para la Competitividad de la empresa, l'ecosistema l’ecosistema startup de Catalunya continua creixent i ja està format per 2.022 empreses emergents. Un rècord, no només de volum d'empreses sinó també en captació d'inversió, que serveix per continuar consolidant-lo com un dels més actius i dinàmics del continent, i assolir la 5a posició de la Unió Europea per crear una startup, darrere només de París , Berlín, Estocolm i Amsterdam.

L’estudi està basat en les dades de la plataforma digital Barcelona & Catalonia Startup Hub, un directori creat per ACCIÓ l’any 2016 que recull empreses emergents d’un màxim de 10 anys de vida, tecnològiques, amb models de negoci escalables, repetibles i aplicables en entorns globals i orientades a un creixement ràpid.

  • El nombre de startups ha augmentat el darrer anys un 6,3% respecte l’exercici anterior, superant per primera vegada la xifra de 2.000 empreses. Totes elles ja facturen 1.720 milions d’euros i donen feina a més de 19.100 persones. 
  • Durant els darrers anys les empreses emergents catalanes han guanyat dimensió: actualment el 76% de les empreses tenen menys de 10 treballadors, mentre que el 2019, abans de la pandèmia, aquest percentatge era del 87%.
  • Per sectors, les startups catalanes es dediquen, sobretot, a la salut (16%); els serveis empresarials i software (12%); les TIC i el mòbil (6%); l’alimentació (5%) i les finances (5%). 
  • Inversió: l'any 2022 ha tornat a ser l’any amb major volum d’inversió; el sistema català ha captat 1.653 milions d’euros d’inversió en startups, un 4,3% més que l’any anterior, segons càlculs d’ACCIÓ a partir de la base de dades Dealroom.
  • Tecnologia: De forma agregada, el 76% d’aquestes empreses treballa amb tecnologies vinculades a la indústria 4.0, un fet clau en el context de digitalització i transformació tecnològica del teixit productiu del país (intel·ligència artificial i big data, cloud, internet de les coses, automatització, connectivitat, digital Health, realitat virtual, blockchain...)
  • Internacionalització: el 23% dels treballadors de startups catalanes són estrangers, un 19% en el cas dels fundadors. Barcelona s’ha posicionat com el segon hub preferit pels fundadors per crear-hi una startup, només per darrere de Berlín i per davant de ciutats com Amsterdam o Estocolm.
Web ACCIÓ – Anàlisi de l'ecosistema startup a Catalunya 2022 

Leer noticia en castellano

© 2017 30Virtual. TODOS LOS DERECHOS RESERVADOS. Aviso legal.