Sense una gestió pròpia dels recursos econòmics generats a Catalunya no és possible assegurar en el futur el benestar dels seus/es ciutadans/es i la competitivitat de la seva economia. Aquesta és la principal conclusió que s’extreu d’un MANIFEST, en el qual s’hi han adherit amec, Cecot, FemCAT, la Comissió Economicofiscal de PIMEC i les Cambres de Comerç de Barcelona, Girona i Sabadell, a partir d’un informe elaborat pel Col·lectiu Economistes pel Benestar.
Durant l’acte de presentació del text, aquest divendres a la Cambra de Barcelona, s’ha recordat que les recents vagues a la sanitat i a l’ensenyament –que representen un elevat percentatge del pressupost públic– apunten a un Govern català que no disposa de més recursos per l’infrafinançament i que, governi qui governi, les reivindicacions socials tenen un recorregut molt curt per ser ateses amb els recursos actuals. L’increment enorme de la població a Catalunya en els darrers 30 anys (26% d’increment quan Europa creixia al 4%) i les darreres crisis econòmiques i sanitàries han tensat més el sistema i l’han portat a uns límits que demanen una acció contundent.
Malgrat que Catalunya es comporta amb fortalesa i amb un pes cada cop més gran de les exportacions, el mal finançament de la Generalitat –i l’enorme dèficit fiscal– fa que l’economia vagi perdent pes en tots els indicadors de benestar i vegi com el seu PIB per càpita també s’estanca amb relació al d’altres regions de l’Estat o d’Europa.
Leer noticia en castellano