El primer de gener d'aquest any va entrar en vigor el Reial decret llei 13/2022 de 26 de juliol pel qual s'estableix un nou sistema de cotització per als treballadors per compte propi o autònoms i es millora la protecció per cessament d'activitat que obliga els treballadors autònoms a cotitzar en funció dels seus ingressos, segons els trams de les taules publicades al mateix RD.
Amb el sistema anterior, els professionals tenien “llibertat”, amb certes limitacions, per triar la base de cotització independentment del nivell d'ingressos; motiu pel qual, en gran mesura, s'optava per la base mínima.
Com calia esperar, el canvi de sistema està generant molts dubtes i causant grans inquietuds en aquest col·lectiu entre els quals destaquem els següents:
Càlcul dels rendiments nets
En primer lloc, el nou sistema obliga a fer el càlcul de les previsions d'ingressos a l'any natural. La llei defineix els ingressos a efectes de determinar la base de cotització, com els rendiments nets obtinguts per les activitats professionals o econòmiques, incloent-hi les que no determinin la inclusió al sistema de Seguretat Social, i obtingudes tant a títol individual o com a socis o integrants d'una entitat amb o sense personalitat jurídica.
La definició exacta d'aquests ingressos anuals és la que es deriva d'aquestes caselles a la Declaració de la Renda en funció del mètode de determinació del rendiment computable:
- Mètode d’estimació directa: El rendiment computable serà el rendiment net incrementat en l’import de les quotes de Seguretat Social o aportacions a mutualitats.
- Mòduls: El rendiment computable serà el rendiment net previ minorat en activitats agrícoles, forestals i ramaderes i el rendiment net previ a la resta de supòsits.
Hi ha altres supòsits amb peculiaritats per al càlcul dels rendiments nets en entitats en règim d'atribució de rendes, autònoms societaris, cooperativistes, socis industrials i comuners.
D'aquesta manera, el millor sistema de càlcul del rendiment anual estimat és tenir en compte la darrera declaració de la renda i modificar-la segons les expectatives de l'any en curs, per exemple, variant els ingressos d'explotació o les diferents despeses de l'activitat.
Un cop obtingut el rendiment computable se'ls aplicarà una deducció del 7%, menys els autònoms societaris, amb almenys 90 dies en alta a RETA, que seran del 3%. Del resultat caldrà obtenir la mitjana mensual, segons el nombre de mesos d'activitat durant l'any.
Elecció i modificació de la base de cotització
Una vegada obtinguda la mitjana mensual del rendiment computable, hem d'anar a les taules de rendiments i bases de cotització exposades a l'article 16 de l'Ordre PCM/74/2023, de 30 de gener, o al web de la Seguretat Social a “ Nou sistema de cotització per a autònoms el 2023”.
Com es pot veure, hi ha 15 trams de rendiments nets mensuals dividits en 2 taules, la reduïda amb 3 trams i la general amb 12. Amb el nostre rendiment computable estimat hem de determinar el tram que ens correspon per optar per una base entre la mínima i la màxima per a aquest tram, que serà provisional.
La base de cotització es podrà modificar fins a 6 cops l'any, per períodes bimensuals, i es podrà realitzar a través del portal
IMPORTASS. PORTAL DE LA TRESORERIA que s'accedeix des de la pàgina web de la Seguretat Social i després un cop a IMPORTASS, anar a “Altes, baixes i modificacions”.
Cal recordar que la quota mensual de cotització serà l'aplicació del percentatge, en general, del 31,20% a la base escollida.
Regularització: adaptar la cotització a la realitat
Les bases i quotes definitives del corresponent any s'efectuaran en funció dels rendiments anuals una vegada comunicats telemàticament per l'Administració tributària a partir de l'any següent, determinant-se per la totalitat dels rendiments nets obtinguts pels treballadors inclosos durant cada any natural per diferents activitats econòmiques i professionals i segons la mitjana mensual.
Els autònoms podran estar en 3 situacions diferents:
- Que la cotització fos inferior als marges que marca la llei. En aquest cas, l'autònom serà notificat del resultat de la regularització efectuada per la Tresoreria de la Seguretat Social i haurà d'ingressar la diferència amb la cotització mínima permesa el darrer dia del mes següent a aquell que es notifiqui el resultat de la regularització. L'important és que no s'aplicarà cap tipus de recàrrec o interès de demora i, per tant, un cop realitzat el pagament indicat a la regularització haurem cotitzat el mateix que si haguéssim ja d'inici cotitzat pels rendiments nets reals segons la declaració de renda.
- Que la cotització fos superior als marges que marca la llei. En aquest cas, la Tresoreria de la Seguretat Social tornarà l'excés sobre la cotització màxima permesa. Aquesta devolució s'ha de fer abans del 31 de maig de l'any següent al què l'Agència Tributària comuniqui els rendiments nets de les declaracions de la renda. De la mateixa manera que en el cas anterior no hi haurà cap increment en limport per interessos de demora.
Hem de tenir en compte la disposició transitòria sisena del Reial decret, en què s'indica que els treballadors autònoms que el 31 de desembre de 2022 van cotitzar per una base de cotització superior a la que correspondria per raó dels seus rendiments podran mantenir aquesta base de cotització, o una inferior a aquesta, encara que els seus rendiments determinin l'aplicació d'una base de cotització inferior a qualsevol de les dues descrites; per tant, si la base de cotització de desembre de 2022 no es modifica i és superior a la que finalment correspon, es pot mantenir la base sense haver de regularitzar les quotes.
- Que la base de cotització definitiva estigui compresa entre la cotització mínima i màxima del tram que finalment li correspon, és a dir, que el tram escollit sobre la base dels rendiments nets estimats coincideixi finalment amb el tram corresponent als rendiments nets reals. En aquest cas, òbviament no hi haurà regularització.
Conclusions
Els treballadors que estimin que la seva base actual és inferior a la que per tram li correspon, han de modificar-la com el més aviat millor per no haver d'abonar posteriorment, en la regularització, una quantia de diners elevada.
Per als treballadors que estimin que la seva base de cotització està per sobre del tram corresponent poden (1) mantenir-la (segons la disposició transitòria sisena) si volen obtenir més prestacions en el futur; (2) reduir-la d'acord amb el tram que els correspon... sabent que ja no podran tornar-la a pujar fins que els rendiments que declarin en el futur donin lloc a un tram de cotització més gran.
David Ferrer Rocha
Responsable de l'àrea jurídica, fiscal y processal
Goldwater & Partners
Leer artículo en castellano