Baròmetre del sector tecnològic 2023: El sector TIC manté el creixement sostingut i representa el 9% del PIB català

28 de junio de 2023 Noticias

El Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno) ha presentat la quinzena edició del ‘Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya', un indicador que recull les percepcions i valoracions d’una mostra representativa del teixit empresarial català que creix any rere any, sumant nous participants. En aquesta 15a edició hi han participat 1.268 empreses repartides entre 511 empreses d’oferta i 757 empreses de demanda. 

Segons l’Observatori, l’ecosistema tecnològic català està format per 17.811 empreses i 123.700 persones treballadores, amb un volum de facturació total aproximat de 23.000 M€ (el 9% del PIB català).

Algunes de les conclusions d'aquesta darrera edició són:

  • Un sector en permanent creixement i impacte en el PIB: L’ecosistema tecnològic ha crescut ininterrompudament els darrers anys per sobre del 60%, impulsant el progrés econòmic i social de la resta de sectors i de l’economia del país.
  • Plataformes cloud i IA, la tecnologia amb més impacte: Per a les empreses d’oferta TIC, les plataformes cloud i solucions al núvol, mencionades pel 62,4% de les empreses, són la tecnologia que tindrà major impacte durant el proper any, seguit de la intel·ligència artificial i les seves aplicacions amb un 58,10%.
  • Un sector sòlid que confia en continuar creixent: Al marge d’un context econòmic internacional convuls i de la incertesa de l’impacte de potencials onades de disrupció, el sector es mostra confiat a créixer i a continuar generant valor, ocupació de qualitat i riquesa pel conjunt del país. 
    • El sector ha estat capaç de crear noves empreses, arribant a les 17.811 companyies l’any 2022. La tendència dels darrers anys i les mateixes projeccions oficials apunten que enguany se superarà folgadament la xifra de 18.000 empreses TIC a Catalunya.
    • El 2022 es va tancar amb una recuperació important de llocs de treball després de les correccions postpandèmia, arribant a 123.700 empleats.
  • La política pública més valorada per part de les empreses és la relacionada amb la capacitat de l’administració per promoure i fomentar la transformació digital de les empreses.
  • L’atracció i la retenció de talent continua sent una gran preocupació per a les empreses tecnològiques a Catalunya. En els darrers anys, s’ha posat de manifest la importància d’aquest punt en la percepció i progrés general del sector. Aquest any, l’atenció en aquest tema es torna a manifestar de forma clara i rellevant.
Sobre CTecno: El Cercle Tecnològic de Catalunya és una fundació privada sense ànim de lucre oberta a les persones, empreses i professionals de les TIC per crear opinió, generar debat i promoure polítiques tecnològiques. 

Leer noticia en castellano

© 2017 30Virtual. TODOS LOS DERECHOS RESERVADOS. Aviso legal.