Més de 520.000 ciutadans metropolitans de Barcelona viuen en zones molt vulnerables a la calor

5 de septiembre de 2023 Noticias

El 16% de la població metropolitana (prop de 526.000 persones) viu en zones amb una molt alta vulnerabilitat al canvi climàtic. L’estudi "La calor en un futur: Índex de vulnerabilitat al canvi climàtic (IVAC)", elaborat per l’àrea de Sostenibilitat Urbana de l’Institut Metròpoli i co-coordinat i finançat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), identifica les àrees del territori i grups socials més vulnerables a aquests fenòmens. Ho fa gràcies a la creació del primer Índex de Vulnerabilitat al Canvi Climàtic (IVAC) a l’àrea metropolitana de Barcelona, que dibuixa un mapa a una escala molt precisa (secció censal).

La recerca identifica els punts amb més vulnerabilitat, tenint en compte l’estat actual i el futur augment de les temperatures extremes i de les onades de calor. Com més alta és la puntuació IVAC, més vulnerable és la zona al canvi climàtic. 

Les zones més vulnerables es troben principalment en els 9 municipis amb més densitat de població, com ara Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, L’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Cornellà de Llobregat i alguns districtes de Barcelona com Nou Barris, Ciutat Vella i Sants Montjuïc, que presenten els índexs de vulnerabilitat més elevats.

L'estudi presenta quines són les causes que fan que una zona sigui vulnerable al canvi climàtic y presenta una relació de propostes per a garantir ciutats més adaptades a l’augment d’episodis de calor extrema, que ja hem començat a viure.

L’AMB ja està duent a terme diverses d’aquestes polítiques d’adaptació al canvi climàtic per pal·liar-ne al més aviat possible els efectes adversos com l’expansió de la xarxa metropolitana de refugis climàtics, que aquest 2023 s’ha ampliat fins a 74 espais, o la rehabilitació energètica del parc metropolità d’habitatges.

Leer noticia en castellano


© 2017 30Virtual. TODOS LOS DERECHOS RESERVADOS. Aviso legal.