Plataforma VitiGEOSS: Intel·ligència artificial, imatges de satèl·lits i sensors per al cultiu més sostenible de la vinya

20 de noviembre de 2023 Noticias

El centre tecnològic Eurecat coordina el projecte europeu VitiGEOSS, que ha desenvolupat una plataforma innovadora per a la gestió d’explotacions vitivinícoles que combina intel·ligència artificial, Internet de les Coses, serveis d’observació de la Terra i sensors al camp per generar previsions i recomanacions que contribueixen a impulsar la sostenibilitat i l’adaptació de la vinya al canvi climàtic.

La plataforma VitiGEOSS, que s’ha validat amb els cellers Familia Torres a Catalunya, Symington a Portugal i Mastroberardino a Itàlia, “permet recollir i integrar dades sobre el clima, la fenologia, la fisiologia vegetal i el desenvolupament de malalties per generar recomanacions per a la seva gestió, de manera que facilita eines per a una presa de decisions informades i per a l’optimització de l’explotació de la vinya”, explica el director de la Unitat d’Intel·ligència Artificial Aplicada d’Eurecat, Xavier Domingo.

Es tracta d'una eina que...

  • Dona suport a la presa de decisions en la producció de vi i millorar la gestió de la vinya gràcies a imatges cartogràfiques, nous indicadors de producció, sèries de dades temporals i previsions precises.
  • Proporciona informació útil sobre el consum real d’aigua dels cultius i la producció de biomassa de la vinya, entre altres variables vegetatives.
  • Inclou prediccions del risc d’infeccions per míldiu i oïdi, així com recomanacions del tractament que cal aplicar, ajustades al nivell de risc.
  • Permet reduir els costos d’explotació i l’impacte ambiental de les operacions del sector vitivinícola. 
Convocatòria oberta per a empreses vitivinícoles i viticultors europeus

El projecte VitiGEOSS ha obert una convocatòria per a empreses vitivinícoles i viticultors europeus interessats a unir-se de forma gratuïta a la plataforma com a usuaris de proves a partir del mes de novembre de 2023 fins al febrer de 2024. Els usuaris registrats rebran previsions i informació meteorològica, estats fenològics, malalties, seguiment de l’estat del de la vinya, entre d’altres, adaptada específicament als seus camps i la seva localització.

El consorci VitiGEOSS està format per nou socis d’Espanya, Itàlia, Portugal i els Països Baixos, entre els quals hi ha tres organitzacions de recerca i tecnologia (centre tecnològic Eurecat, Barcelona Supercomputing Center i Fundació LINKS, una universitat (la Universitat de Nàpols Federico II), un SME (eLEAF), una consultora (PwC) i tres cellers (Familia Torres, Symington i Mastroberardino).

Leer noticia en castellano

© 2017 30Virtual. TODOS LOS DERECHOS RESERVADOS. Aviso legal.