El centre tecnològic Eurecat coordina el projecte europeu VitiGEOSS, que ha desenvolupat una plataforma innovadora per a la gestió d’explotacions vitivinícoles que combina intel·ligència artificial, Internet de les Coses, serveis d’observació de la Terra i sensors al camp per generar previsions i recomanacions que contribueixen a impulsar la sostenibilitat i l’adaptació de la vinya al canvi climàtic.
La plataforma VitiGEOSS, que s’ha validat amb els cellers Familia Torres a Catalunya, Symington a Portugal i Mastroberardino a Itàlia, “permet recollir i integrar dades sobre el clima, la fenologia, la fisiologia vegetal i el desenvolupament de malalties per generar recomanacions per a la seva gestió, de manera que facilita eines per a una presa de decisions informades i per a l’optimització de l’explotació de la vinya”, explica el director de la Unitat d’Intel·ligència Artificial Aplicada d’Eurecat, Xavier Domingo.
Es tracta d'una eina que...
- Dona suport a la presa de decisions en la producció de vi i millorar la gestió de la vinya gràcies a imatges cartogràfiques, nous indicadors de producció, sèries de dades temporals i previsions precises.
- Proporciona informació útil sobre el consum real d’aigua dels cultius i la producció de biomassa de la vinya, entre altres variables vegetatives.
- Inclou prediccions del risc d’infeccions per míldiu i oïdi, així com recomanacions del tractament que cal aplicar, ajustades al nivell de risc.
- Permet reduir els costos d’explotació i l’impacte ambiental de les operacions del sector vitivinícola.
Convocatòria oberta per a empreses vitivinícoles i viticultors europeus
El projecte VitiGEOSS ha obert una convocatòria per a empreses vitivinícoles i viticultors europeus interessats a unir-se de forma gratuïta a la plataforma com a usuaris de proves a partir del mes de novembre de 2023 fins al febrer de 2024. Els usuaris registrats rebran previsions i informació meteorològica, estats fenològics, malalties, seguiment de l’estat del de la vinya, entre d’altres, adaptada específicament als seus camps i la seva localització.
El consorci VitiGEOSS està format per nou socis d’Espanya, Itàlia, Portugal i els Països Baixos, entre els quals hi ha tres organitzacions de recerca i tecnologia (centre tecnològic Eurecat, Barcelona Supercomputing Center i Fundació LINKS, una universitat (la Universitat de Nàpols Federico II), un SME (eLEAF), una consultora (PwC) i tres cellers (Familia Torres, Symington i Mastroberardino).
Leer noticia en castellano