Per proteïna alternativa s’entén aquells anàlegs vegetals de la carn, vegetals de la llet, substituts del peix i el marisc, carn cultivada a base de cèl·lules i noves fonts de proteïna com els insectes, bolets, algues i microorganismes.
A Catalunya, les empreses que es dediquen a la proteïna alternativa ja són més d’un centenar, generen més de 900 llocs de treball i tenen un volum de facturació de 269 milions d’euros. Així ho recull l’informe El sector de la proteïna alternativa a Catalunya elaborat per ACCIÓ, la agència per a la Competitivitat de l’Empresa, que radiografia per primera vegada aquest àmbit del sector alimentari a Catalunya.
Creixement exponencial
Les vendes totals de la proteïna a escala global han passat de 21.000 milions de dòlars el 2017 a més de 27.000 milions el 2022, fet que evidencia la tendència a l’alça d’aquest sector. De cara al 2040, es calcula que el volum de negoci del sector de la proteïna alternativa augmentarà fins a arribar a un trilió de dòlars.
Radiografia del sector
L’anàlisi contempla tant empreses dedicades exclusivament als productes basats en proteïna alternativa com d’altres del sector carni o lacti amb línies de producció vegetals, a banda de les especialitzades en ingredients per a la millora del sabor, l’aroma, la textura dels aliments o els suplements, entre d’altes. D’aquestes empreses, el 68% són pimes i el 36,9% es van establir fa menys de 10 anys. A més, el 10,7% són startups i el 14,6% són filials d’empreses estrangeres. Amb tot, és un àmbit internacionalitzat, ja que el 69,9% de les companyies són exportadores i el 53,4% ho són de manera regular.
Leer noticia en castellano