Informe sectorial 2024 "L'audiovisual a Catalunya"

9 de febrero de 2024 Noticias

A ningú se li escapa que la indústria de l’audiovisual ha viscut una revolució durant els darrers anys empesa pel gran creixement d’un dels seus segments de negoci principals: l’entreteniment. La ficció en modalitat; VOD (Vídeo On Demand), els videojocs, els esports i altres esdeveniments d’entreteniment són les categories que més creixen.

Un dels grans factors de transformació del sector de l’audiovisual són les grans revolucions tecnològica i digital que han reconfigurat l’audiovisual. Actualment està immers en un procés d'expansió i transformació canviant la tipologia dels continguts produïts, les finestres d’emissió i els hàbits de consum de la població.

A Catalunya aquest creixement no ha passat de llarg i, en total, ja hi ha 4.000 empreses del sector audiovisual, una xifra que representa un augment del 8,3% respecte l’any anterior. Totes aquestes empreses sumen una facturació agregada de més de 7.500 milions d’euros i ocupen 37.178 persones. Tot plegat, són dades sorgides de l'estudi L'audiovisual a Catalunya d’ACCIÓ, la agència per la competitivitat de l'empresa.

Aquestes xifres són el resultat de la suma dels tres grans segments de negoci del sector a Catalunya: el desenvolupament i producció audiovisual, la publicitat i la comunicació i la distribució, ràdios i televisions.

L’àmbit del desenvolupament i producció audiovisual és el que té una facturació agregada més alta, de més de 3.653 milions d’euros, i disposa de 16.643 treballadors en 1.619 empreses (el 40,5% del total). Aquestes xifres es deuen a la importància que té la pròpia producció audiovisual que representa bona part de la facturació total de l’àmbit.

Per la seva banda, el segment de la comunicació corporativa i la publicitat és el que suma més empreses: 2.132 companyies que facturen uns 3.148 milions d’euros. Per últim, el segment dels mitjans de comunicació és el que està format per menys empreses (249) i compte amb 5.605 treballadors.

Mirada internacional del sector audiovisual

En l'àmbit internacional, l'estudi apunta que Catalunya ha registrat 73 projectes del sector audiovisual entre els anys 2019 i 2023 (un augment del 12,3% respecte el període anterior). Aquests projectes suposen una inversió de capital total de 460 M€ i la creació de més de 4.300 llocs de treball. Unes inversions que provenen, principalment, dels Estats Units, el Regne Unit i França.

D'altra banda, el sector audiovisual està directament relacionat amb l’avenç de la tecnologia. Així, l’estudi indica que tendències globals com el metavers, la realitat virtual, els NFTs o la publicitat en streamings poden tenir grans aplicacions en termes de creativitat, distribució, producció o en l’experiència d’usuari.

Web ACCIÓ – L'audiovisual a Catalunya 

Leer noticia en castellano


© 2017 30Virtual. TODOS LOS DERECHOS RESERVADOS. Aviso legal.