L’Observatori Comarcal del Vallès Occidental ha presentat l'informe "Flaix de la indústria 2024" en el que ofereix un retrat del teixit industrial del Vallès Occidental a partir de l’anàlisi de les empreses, l’ocupació, el mercat de treball i els espais d’activitat
Per dur-lo a terme s’ha emprat informació procedent de múltiples fonts estadístiques amb un enfocament metodològic que posa el focus en la dimensió territorial comparativa, de l’escala comarcal a la municipal i la temporal, atenent a l’evolució des de la crisi econòmica fins a l’actualitat.
Algunes de les principals dades, a modus de resum, són:
- Al Vallès Occidental, la indústria és el segon sector d’activitat més important de la economia comarcal, desprès dels serveis, tant per la seva contribució al valor afegit brut com en termes d’ocupació. L’any 2021 les diferents branques industrials representaven el 25,4% del VAB, per sobre de la mitjana catalana (20,2%), espanyola (16,8%) i europea (20,2%).
- En relació amb les comarques de l’entorn, el Vallès Occidental manté una posició intermèdia, per sota de l’Alt Penedès (39,2%), el Vallès Oriental (37,4%), Osona (37,1%), l’Anoia (33,9%) i a prop del Baix Llobregat (20,2%). En termes de volum, és la segona comarca, desprès del Barcelonès, que més aporta al VAB industrial català, amb un 15,7%. Ambdós territoris, juntament amb el Baix Llobregat i el Vallès Oriental constitueixen la principal àrea industrial de Catalunya i una de les més importants d’Espanya.
- La indústria vallesana té 3.662 empreses a desembre del 2023, el 14,4% de les que hi ha al conjunt de la comarca (25.382) i el 17,1% de les empreses industrials de Catalunya (21.428). Tot i la dinàmica positiva experimentada des del 2014, el teixit empresarial no s’ha recuperat de l’impacte de les successives crisis i, actualment, hi ha al voltant d’un 30% menys d’empreses que al 2008.
- Quant a l’ocupació, la indústria vallesana sumava 83.425 llocs de treball al final del quart trimestre del 2023, el 19,5% del total de llocs de treball, xifra superior al la del conjunt de Catalunya (13,8%). L’evolució de l’ocupació industrial en la darrera dècada ha estat molt condicionada per la crisi i l’impacte de la pandèmia. Encara que l’ocupació ja ha superat el nivell prepandèmic (amb un 4,6% llocs de treball més), no ha recuperat el que hi havia a finals de 2008 (12% inferior).
- L’ocupació industrial es concentra en les branques Química i farmacèutica i Metall que apleguen, respectivament, el 16,6% i el 16,2% dels llocs de treball. També destaquen Alimentació, begudes i tabac (9,1%), Fabricació de maquinària i equips (8,8%), Cautxú, plàstics i altres (8,6%), Fusta, paper i arts gràfiques (8,4%), Altres manufactures (8,4%) i Tèxtil, confecció i pell (7,8%).
- El teixit productiu vallesà es caracteritza per la seva diversitat sectorial encara que mostra una major especialització en: Fabricació de maquinària i equips, Metall, Química i farmacèutica, Tèxtil, confecció, cuir i calçat, Cautxú, plàstics i altres i la fabricació de Productes informàtics i electrònics.
- La comarca disposa d'una superfície de sòl qualificat com a industrial de 2.318 hectàrees, el que suposa el 29,4% de les zones de sòl urbà. La dotació de sòl industrial de la comarca se situa entre les més elevades de Catalunya i la seva distribució mostra un repartiment equilibrat.
- Segons el SIPAE, el Vallès Occidental compta amb 129 polígons, xifra que situa la comarca en primera posició en nombre de polígons. Aquests espais sumen al voltant de 4.884 hectàrees de sòl, el que representa el 16,7% de la superfície de sòl dels polígons catalans.
Leer noticia en castellano