El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha publicat la primera edició del mapa Vallès Solar, una eina interactiva que mostra les característiques claus de les cobertes industrials amb l’objectiu de conèixer el potencial d’implementar l’autoconsum fotovoltaic als polígons industrials de la comarca. La primera edició es publica en el format de mapa interactiu allotjat a la plataforma “instamaps” i compta amb l’anàlisi de 25 polígons dels 7 municipis que van col·laborar amb el projecte “Transició Energètica a la Indústria”: Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Castellbisbal, Moncada i Reixac, Rubí, Vacarisses i Viladecavalls.
S’han analitzat en total 3.013 naus de 25 polígons, un 19 % del total de PAE de la comarca. I d’aquestes naus s’ha conclòs que:
- 180 naus ja disposen de plaques, un 6 % del total i equivalent al 16 % de superfície de les cobertes. Estan més presents en cobertes grans, en immobles més recents i entorns industrials més moderns.
- 708 són naus de gran coberta, un 23 % del total, acumulant un 71 % de la superfície. Les de més de 1.000 metres quadrats són les que tenen més potencial per a produir energia solar.
- 785 altres naus (que representen un 25% de les naus i un 19% de la superfície) tindrien característiques constructives de les cobertes industrials que impedeixen desenvolupar l’energia fotovoltaica, com pot ser la presència de fibrociment a la coberta. Aquestes naus solen tenir cobertes petites i es concentren en polígons antics.
La metodologia de recopilació de dades ha estat: estudiant imatges de satèl·lit, treball de camp als polígons del territori i dades prèvies de registres administratius (cartografia del registre de naus dels polígons industrials, registre d’instal·lacions fotovoltaiques de l’ICAEN i registre de trameses per instal·lacions fotovoltaiques dels ajuntaments).
Leer noticia en castellano