L'últim informe GEM Espanya 2023-2024 sobre l'activitat emprenedora a Espanya assenyala que l'activitat emprenedora recent (TEA) encadena tres anys de creixement.
Aquest és el titular que s´extreu del nou informe de l´Observatori de l´Emprenedoria d´Espanya elaborat pels investigadors del Global Entrepreneurship Monitor (GEM Espanya) i l’Empresa Nacional d´Innovació (ENISA), amb la col·laboració de l'Observatori MAPFRE de Finances Sostenibles
Creixement de l'emprenedoria potencial
Durant l'any 2023, el 13,5 % de la població adulta resident a Espanya està immersa en l'arrencada i la consolidació d'una iniciativa emprenedora. Un 6,8% està involucrat en un projecte de negoci de menys de tres anys i mig de vida i un 6,7% està liderant un projecte consolidat. Això vol dir que hi ha una persona emprenedora darrere un projecte de negoci recent per cada persona emprenedora amb una iniciativa ja consolidada. Tot i percebre unes condicions desfavorables per emprendre, el 2023 el percentatge d'emprenedors potencials creix d'un 9,4% a un 11,2%, un nivell que no s'assolia des del 2012.
Increment de les emprenedores
Igualment, al 2023 novament hi ha diferències entre homes i dones. Si bé el percentatge d'homes disposats a emprendre és més alt (11,5%) que l'any anterior, l'augment ha estat més gran en el cas de les dones, que passen d'un 8,8% el 2022 a un 10,9 % el 2023. Durant la pandèmia les dones emprenedores van demostrar més capacitat de resistència que els homes. No obstant això, l'any 2023 els homes han demostrat més activitat emprenedora.
La població immigrant més emprenedora que l'espanyola
La taxa d'activitat emprenedora recent (TEA) de la població immigrant d'Espanya duplica la de la població espanyola. Un de cada set homes i una de cada nou dones que han emigrat al nostre país està emprenent. Així mateix, un de cada sis immigrants amb estudis universitaris està involucrat en una iniciativa emprenedora. No obstant això, la taxa més alta de tancaments de les iniciatives emprenedores liderades per immigrants redueix la taxa en què tenen més de tres anys i mig de vida a un 5,9 %, per sota del 6,8 % de la població espanyola.
Joves, innovació i tecnologia
L'edat, el nivell educatiu i el nombre d'empleats són els factors que més diferencien el perfil de les iniciatives emprenedores pel que fa al finançament, l'orientació tecnològica, la digitalització, la capacitat innovadora i la internacionalització. Les persones emprenedores més joves (18-24 anys) lideren el creixement de les iniciatives innovadores, de més nivell tecnològic, més digitalitzades i més internacionals, tot i que la digitalització encara està en fase incipient. Com més gran és el nivell educatiu dels que emprenen, més gran és el percentatge dels que afirmen tenir coneixements de les fonts de finançament més apropiades per a les seves iniciatives emprenedores.
En resum, les dades del 2023 revelen…
- Durant aquest any s'ha produït un creixement sense precedents a les expectatives emprenedores de la població adulta resident a Espanya.
- L'emprenedoria en projectes de menys de tres anys i mig de vida (TEA) ha crescut, liderat més per homes que no pas per dones, mentre que el percentatge de les iniciatives consolidades es manté, malgrat el repunt significatiu de la taxa d'abandonaments.
- El nivell educatiu i l'edat de les persones emprenedores diferencien el perfil de les iniciatives, i la població immigrant ha esdevingut un tractor de l'emprenedoria recent.
- Tot i això, el lent creixement del nombre d'empleats i la por al fracàs, especialment entre les dones, continuen sent factors que limiten el desenvolupament de les iniciatives emprenedores a Espanya.
Leer noticia en castellano