El dijous passat va tenir lloc una nova edició del Tribuna Sant Cugat Empresarial, que sota el títol “Grans esdeveniments esportius: impuls econòmic o només il·lusió?”, va reunir a 250 representants del teixit econòmic i empresarial de la ciutat i comarca per debatre la transcendència dels grans esdeveniments esportius en l’àmbit econòmic i el desenvolupament del territori.
L’acte va comptar amb les ponències destacades del President del Consell d’Administració de Fira de Barcelona i President del Consell d’Administració de MAT Holding, Pau Relat; de la Vicepresidenta d’America’s Cup Event Barcelona, Aurora Catà; i del Conseller Delegat de l’Open Banc Sabadell “Torneig Conde de Godó”, Vicepresident Financer del “Real Club de Tennis de Barcelona” i Conseller Delegat de Ficosa International, Xavier Pujol.
Motius per escollir Barcelona
Un dels primers punts del debat van ser els motius que porten un gran esdeveniment a escollir Barcelona per celebrar competicions com el Circuit de Catalunya, la Copa Amèrica de Vela, o l’Open Banc Sabadell “Torneig Conde de Godó”.
Pau Relat va destacar que Barcelona té totes les avantatges d’una gran ciutat i cap dels inconvenients: un bon transport públic, vols directes, una oferta hotelera amb una relació preu molt competitiva, una oferta gastronòmica i cultural única, i unes infraestructures de primer nivell. Relat va assenyalar que ‘el Circuit de Barcelona-Catalunya és el millor circuit permanent del món’. També va posar en valor la col·laboració públic-privada com un element diferenciador amb altres ciutats. “El món del futur és el món de les ciutats, i la celebració d’aquests esdeveniments esportius són elements de competitivitat econòmica per a les grans ciutats. Totes les ciutats que volen organitzar grans esdeveniments volen tenir grans fires, ja que són motiu de progrés econòmic i social”, ha afirmat Relat.
Aurora Catà va posar èmfasi en el tema de les infraestructures, destacant que una de les coses més importants a l’hora de decidir una ubicació és la no necessitat de crear infraestructures noves, cosa que fa que sigui més sostenible des del punt de vista ambiental. “En el cas de la Copa Amèrica, Barcelona tenia mar però competia amb altres ciutats que també en tenien. La col·laboració públic-privada va ser essencial, amb la Generalitat liderant totes les institucions, incloent-hi el Port de Barcelona, l’Ajuntament i el Govern central”. També va destacar que Barcelona representa molt bé quatre eixos importants: tecnologia i innovació, sostenibilitat, inclusivitat, i popularitat de l’esport.
Per la seva part, Xavier Pujol va assenyalar que una de les raons per escollir Barcelona per a grans esdeveniments és la seva tradició i la història, i va destacar la importància cabdal de la societat civil, fent menció especial al paper de Carlos Godó en situar la ciutat en el centre del món amb el torneig Conde de Godó, ‘que s’ha convertit en el millor torneig ATP 500 del món’.
Impacte econòmic i social
En aquest punt del debat, els ponents van destacar els intangibles dels grans esdeveniments esportius. Aurora Catà va assenyalar que l’impacte econòmic de la Copa Amèrica de Vela és de 1.200 milions d’euros i una creació de 19.000 llocs de treball durant els 68 dies de competició. “L’impacte intangible de l’esdeveniment és molt important, ja que permet exportar i explicar al món el que succeeix a Barcelona en tecnologia i innovació, atraient inversió i empreses al nostre territori”.
Pau Relat va afirmar que l’impacte que genera el Gran Premi de Fórmula 1 en el territori és de 330 milions d’euros, 2.600 llocs de treball i una recaptació fiscal directa d’uns 50 milions d’euros. “Tot i que l’impacte directe momentani és molt important, des de Fira de Barcelona estem intentant construir un llegat darrere dels grans esdeveniments”.
Pel que fa al Torneig Conde de Godó, Xavier Pujol va assenyalar que l’impacte és d’uns 60 milions d’euros, però va subratllar que el torneig és molt més que tennis. “Tenim una responsabilitat amb la societat per ensenyar valors de solidaritat i esforç. Volem ser un referent en l’àmbit esportiu, però també en l’àmbit de la sostenibilitat. Enguany, hem estat el primer club de tenis del circuit de terra batuda que recupera el 100% de les aigües pluvials per regar totes les pistes i tota l’estructura dins del recinte”.
Fons d’inversió en el món de l’esport
La part final el debat va girar al voltant de la competència de les ciutats-estat. Pau Relat va assenyalar ‘que tots els grans premis de F1 paguen un cànon per tenir un gran premi. Els números surten perquè els cànons els paguen ciutats-estat o territoris que veuen en la celebració d’un gran premi una possibilitat de generar un impacte econòmic al voltant. En tots els casos, aquests cànons són diners públics. Barcelona, gràcies a la seva història, pot pagar cànons més raonables’.
Xavier Pujol va afirmar que organitzar el Godó cada any és un repte. “Som un club de 2.000 socis lluitant amb grans multinacionals o federacions que organitzen aquest tipus de tornejos. La col·laboració públic-privada és un 7% dels ingressos totals. Hem de ser conscients que organitzar aquests tipus de tornejos és una lluita per les grans ciutats, i per la forta ofensiva de països com l’Aràbia Saudita en l’esport i en el món del tennis. No és només una guerra esportiva, sinó una guerra que necessita entendre que per a una ciutat i un país aquests tipus d’esdeveniments són vitals per a la transformació pública i social a través de l’esdeveniment esportiu”.
Finalment, els tres ponents de l’edició d’enguany varen coincidir en la necessitat de reforçar l’autoestima i creure més en el potencial del territori per ser més ambiciosos.
Al final del col·loqui, tots els assistents varen gaudir d’un sopar relacional de networking.
Leer noticia en castellano