Les Cambres de Comerç de Catalunya han publicat la "Memòria Econòmica de Catalunya 2023", un informe de referència que analitza en clau catalana i territorial el balanç de l’economia.
En un context europeu d’estancament econòmic, tipus d’interès molt elevats i conflictes geopolítics, l’economia catalana ha demostrat una gran fortalesa. Segons l’Idescat, el PIB català va créixer un 2,6% el 2023, molt per sobre de la mitjana de la zona euro, que només va apuntar un creixement del 0,4%. La fase de recuperació postcovid ha estat especialment intensa a Catalunya, amb un PIB del primer trimestre del 2024 que ja supera en un 5,9% el nivell del quart trimestre del 2019, en comparació amb el 3,7% d’Espanya i el 3,4% de la zona euro.
Un dels factors clau per explicar aquest creixement diferencial és l’augment de la població. En els darrers dos anys, Catalunya ha sumat 255.000 habitants, un increment del 3,7% enfront del 2,3% a Espanya, i ha assolit la xifra històrica dels 8 milions d’habitants a principis del 2024. Aquest creixement demogràfic, protagonitzat exclusivament per la població estrangera, ha permès impulsar l’economia a través de la creació d’ocupació i del consum de les llars. No obstant això, també ha posat pressió sobre els serveis públics (transport, sanitat, etc.) i sobre el mercat de l’habitatge, ja que el sector públic no ha estat capaç de donar una resposta adequada degut a un dèficit crònic de finançament.
Els serveis, el consum públic i les exportacions són els motors de la recuperació
Del creixement acumulat del PIB entre el quart trimestre del 2019 i el primer trimestre del 2024 (+5,9%), el consum públic explica el 42% (2,3 punts) i el saldo amb l’exterior el 25% (1,5 punts). En canvi, el consum privat únicament explica el 20% i la inversió el restant 13%.
Des del punt de vista sectorial, la recuperació econòmica ha estat protagonitzada íntegrament pel sector serveis (el primer trimestre del 2024 és un 9% superior al valor de finals del 2019). Mentre que la indústria just ha recuperat aquest primer trimestre el valor precovid i la construcció encara se situa un 8% per sota.
Pel que fa a les causes que han fet que l’economia catalana s’hagi mostrat més resilient que altres economies l'any 2023 es destaquen:
- Les exportacions i els ingressos turístics assoleixen rècords, superant els 100.000 M€.
- L’ocupació assoleix un màxim històric de 3,8 milions el 2023 amb un pes creixent de l’ocupació estrangera, que ja representa el 20% del total a Catalunya, per sobre del 14% que representen a Espanya i l’11% a la zona euro.
- L’alt nivell de capitalització de les empreses catalanes, que ha assolit un màxim històric del 53%, ha permès al teixit empresarial resistir les fortes pujades de tipus d’interès.
Pel que fa als principals reptes pendents que l’economia catalana ha d’afrontar en el futur immediat, l'inform cita:
- Millorar la productivitat de la mà d’un major esforç inversor.
- Seguir reduint el diferencial en R+D empresarial respecte a la mitjana europea.
- Ajustar millor l’oferta i la demanda de treballadors en el mercat laboral.
- Accelerar la descarbonització de l’economia.
L'informe finalitza indicant que el PIB català creixerà clarament per sobre del 2% el 2024 i el 2025, mantenint un diferencial positiu respecte a la zona euro (on creixerà un 0,8% i 1,4%, respectivament, segons la Comissió Europea). No obstant això, es mantenen els riscos associats als conflictes geopolítics i a un escenari de reducció de tipus més lent del previst.
Elaborada pel Gabinet d’Estudis Econòmics de la
Cambra de Comerç de Barcelona, la Memòria també inclou un recull d’articles d’experts/es i acadèmics/ques sobre temàtiques d’actualitat econòmica. El monogràfic d'aquest any, dedicat a la crisi climàtica, alerta que Catalunya acumula un retard molt considerable en el desplegament de les energies renovables. De fet, la Memòria situa la descarbonització de l’economia entre grans reptes prioritaris del país, així com millorar la productivitat a través de la inversió productiva, augmentar l’esforç en R+D+I per convergir amb la mitjana europea i cobrir les necessitats de personal de les empreses catalanes.
Leer noticia en castellano