L'economia blava engloba totes les activitats relacionades amb l'aigua dels mars, oceans i costes, posant èmfasi en l'ús sostenible per al desenvolupament econòmic i la preservació dels ecosistemes i del medi natural
L’objectiu de l’estudi Tecnologies de l’economia blava a Catalunya elaborat per ACCIÓ, Agència per a la Competitivitat de l'empresa és analitzar les tecnologies més rellevants que tenen impacte en l’economia blava. És un àmbit que comprèn una varietat de sectors i polítiques relacionades que, en conjunt, determinen l’ús sostenible dels recursos marins i oceànics.
Un dels reptes més importants de l’economia blava és comprendre i gestionar de manera més eficient diversos dels aspectes de la sostenibilitat oceànica, des de la pesca fins a la salut dels ecosistemes i la prevenció de la contaminació.
En aquest estudi, s’han identificat fins a 6 àmbits d’impacte de les tecnologies en l’economia blava: energia renovable, esports, mitigació dels efectes antropogènics, recursos marítims, transport marítim i ports, i turisme.
Catalunya, un ecosistema creixent i dinàmic
El document elaborat per ACCIÓ mostra que a Catalunya hi ha 1.078 empreses que treballen amb tecnologies relacionades amb l’economia blava, que facturen de manera agregada 5.556 milions d’euros, i que donen feina a 23.876 treballadors.
Les dades recollides en l’informe mostren que l’ecosistema empresarial català dedicat a les tecnologies de l’economia blava viu un moment d’expansió, ja que el 38% tenen menys de 10 anys de vida. D’altra banda, el 99% es consideren pimes.
Tecnologies multidisciplinars
L’estudi analitza tecnologies com les relacionades amb l’energia (l’eòlica marina, la fotovoltaica flotant i l’oceànica, per exemple); els recursos marins (la biotecnologia blava i les algues, o la pesca i aqüicultura), o el transport marítim (la propulsió, la construcció i manteniment naval, o els serveis logístics marítims). També s’han estudiat tecnologies vinculades als esports aquàtics, a més de les utilitzades en la mitigació dels efectes de l’activitat humana sobre l’ecosistema marí (l’observació dels oceans; la protecció i regeneració dels entorns marins o la mitigació dels microplàstics als oceans) o la dessalinització.
El document també analitza el pes d’altres tecnologies transversals que també s’utilitzen en aquest àmbit, com és el cas de les eines de digitalització (IoT, big data, el núvol, la fotònica o la ciberseguretat), d’indústria avançada (robòtica o fabricació additiva), els nous materials, la circularitat, etc.
Leer noticia en castellano