El 15 d’octubre es va presentar en línia l’estudi Ofercat 2023, el balanç d’accions i les línies de futur dels plans Ofercat 2024-2025.
L'Ofercat, fruit de la col·laboració entre el Consorci per a la Normalització Lingüística i el Departament de Política Lingüística, és un sistema de mesura que permet conèixer la presència del català als comerços d'un territori determinat. Amb l'aplicació d'aquesta eina s'obtenen dades de les llengües emprades en el rètol principal i en els rètols de l'aparador, i també de la llengua amb què el personal del comerç dona la benvinguda a la persona i si s'adapta al català, si el client li parla en aquesta llengua. S'obté un índex, dins d'un barem d'entre 0 i 100 punts.
Lleugera disminució de l'ús en les interaccions orals i la retolació
Segons les dades del darrer estudi Ofercat (2023), l'índex de català a la retolació principal dels comerços de Sant Cugat és de 64 punts, mentre que a Cerdanyola és de 70 punts. Quant a la retolació informativa, els índexs són de 73 i 56 punts, respectivament. Si les comparem amb les dades anteriors, es produeix una lleugera caiguda, tant a la retolació principal com a la informativa, tant de Sant Cugat com de Cerdanyola.
Pel que fa a la llengua oral, a la llengua de salutació, és a dir, aquella en què el comerciant s'adreça al client abans que aquest digui res, el català compta amb un índex de 50 punts a Sant Cugat i 31 punts a Cerdanyola. Aquesta dada és 4 punts per sota del que es registrava anteriorment, tant a una ciutat com a l'altra. Per la seva banda, la disponibilitat lingüística en català, és a dir, l'adaptació al català per part del comerciant quan el client se li adreça en aquesta llengua, se situa en índexs molt més alts, 75 punts a Sant Cugat i 68 a Cerdanyola. En aquest cas es produeixen millores notables, tant a la primera ciutat (6 punts més) com a la segona (8 punts).
Diferències entre sectors
La majoria dels resultats segons el sector comercial de Sant Cugat del Vallès tenen un índex de la retolació principal on el català és majoritari o pràcticament majoritari: alimentació (84 punts), Salut i estètica (69), Oci i formació (69), Equipament de la llar (67), Finances (63) i Altres (70). La presència del català és molt més limitada, amb 28 punts, al sector de tèxtil i derivats.
A Cerdanyola del Vallès, la dinàmica és semblant, pel que fa a la retolació principal: alimentació (81 punts), Oci i formació i Equipament de la llar (74) i Finances (70) i Altres (85). La presència del català és més limitada, en altres tres sectors: tèxtil i derivats (63 punts), salut i estètica (62) i restauració i hoteleria (53).
Leer noticia en castellano