El centre tecnològic Eurecat coordina el projecte europeu RECREATE, que compta amb un pressupost de 3,4 milions d’euros, per avaluar noves estratègies per a la integració dels recursos hídrics alternatius en el cicle de l’aigua, com la reutilització, la dessalinització i la recollida d’aigua de pluja, amb l’objectiu de millorar la resiliència en la gestió i garantir-ne la disponibilitat, enfront dels efectes del canvi climàtic.
En concret, el projecte RECREATE contribuirà a generar el coneixement necessari per desenvolupar eines que facilitin la planificació i la gestió de les infraestructures més adequades per garantir la disponibilitat i la qualitat de l’aigua en escenaris de canvi climàtic, mitjançant la incorporació de tecnologia i de solucions que permetin obtenir aquest recurs de fonts alternatives.
El projecte s’implementarà en quatre casos d’estudi regionals representatius de les diferents bioregions europees i els seus contextos hídrics. En concret, tindran lloc a la Costa Brava; a Holanda del Nord, als Països Baixos; a Kalundborg, Dinamarca, i a Syros, Grècia.
A partir dels casos d’estudi, el projecte produirà un repositori d’accés obert de coneixement, tecnologies i eines basades en intel·ligència artificial que permeti facilitar la presa de decisions i l’adaptació a futures regulacions, que s’espera que millori la disponibilitat d’aigua i permeti fer front a futurs escenaris d’escassetat lligats al canvi climàtic.
El projecte, finançat pel programa Horizon Europe de la Unió Europea, compta amb un consorci format per 11 socis de cinc països europeus.
Leer noticia en castellano