La 15a. edició del Tribuna, organitzada per Sant Cugat Empresarial, ha reunit més de 250 empresaris, representants institucionals i professionals del sector públic i privat, que sota el títol “EUA i Catalunya: El nou context empresarial”, ha abordat l’impacte de la victòria de Donald Trump a l’economia global i local.
L’acte, que s’ha celebrat a l’auditori del Banc Sabadell de Sant Cugat del Vallès, ha comptat amb la participació del director general adjunt de Banc Sabadell i director de Corporate Banking Amèrica & Àsia, Maurici Lladó; de l’assessor del Banc Mundial i del World Economic Fórum, Marcos Urarte; de la periodista i investigadora del CIDOB, Carme Colomina; i del COO. membre del Consell Executiu del Grup GFT, Joan Carles Fonoll. La 15a edició del Tribuna Sant Cugat Empresarial ha esdevingut una oportunitat per a empresaris, professionals i experts per debatre sobre el panorama econòmic i empresarial entre els Estats Units i Catalunya. En aquest escenari de canvi i adaptació constant, on s’ha analitzat l’impacte econòmic d’aquesta relació en sectors estratègics i les oportunitats de creixement.
La taula rodona, moderada pel periodista Jofre Llompart, ha analitzat com el possible retorn de Donald Trump a la presidència dels Estats Units podria alterar l’escenari global en diversos àmbits. Els ponents han tractat sobre els efectes del proteccionisme i l’impacte dels aranzels en el comerç internacional, així com sobre els reptes que afronta Europa davant la pressió política i econòmica dels Estats Units.
També s’ha posat èmfasi en el paper de la intel·ligència artificial com a eina clau per a la competitivitat empresarial, el canvi en els equilibris geopolítics globals, i la necessitat d’una reacció europea més ràpida i eficient davant d’aquests desafiaments.
Els experts han coincidir en que els sectors empresarials que més es beneficiaran d’aquest nou context internacional són la defensa, el sector financer, els hidrocarburs i la seguretat. A més, han destacat que Europa i les empreses europees han de començar a mirar més enllà d’EUA i dirigir-se cap a altres regions emergents, com Àsia, on hi ha noves oportunitats de creixement. En canvi, a Europa, la manca d’una estratègia clara en aquest sentit està tenint impacte econòmic, ja que la falta de visió a llarg termini i de respostes rapides posa en evidència les limitacions de la regió davant els canvis globals.
Al final del col·loqui, tots els assistents varen gaudir d’un sopar relacional de networking.
Leer noticia en castellano